Одобриха правила за използване на нови видове отпуски по майчинство и бащинство

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 736 | Брой коментари 0
09:50 18.05.2017

Правителството одобри правилата за използване на  новите видове отпуски по майчинство и бащинство, които влизат в сила от 1 юни. В обновената наредба за работното време и почивките са разписани видовете документи, с които се иска разрешаване на съответния вид отпуск, както и основанията за неговото прекратяване.

От 1 юни приемните майки ще имат право на отпуск по майчинство за приемни бебета, като размерът ще бъде остатъкът от възрастта на бебето до 410 дни. За да го използва, майката трябва да подаде заявление до работодателя си с препис от влязлото в сила съдебно решение. Отново писмено заявление ще се подава, когато бащата осиновител на дете до 5-годишна възраст иска да използва правото си на 15 дни отпуск, от деня на приемане на детето в семейството.

С промените се въвеждат и правила за ползване на още няколко вида отпуск: след 6-я месец от възрастта на детето майката може да прехвърли отпуска на някой от родителите си, в случай че бащата е неизвестен. Същото важи и когато майката-осиновителка е самотна./Дарик

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени