Очаква се държавата да помогне за опазването на храм-кладенеца в село Гърло

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 299 | Брой коментари 0
09:09 01.04.2018

„Първата стъпка към опазването на „Мегалитенхрам-кладенец“ в с.Гърло и античния комплекс включващ още „Късноантична крепост „Кула", „Римска баня” е направена след отпускането на 156 хил. лв. за осигуряване на достъп до обекта. Но за неговото възстановяване и последващо проучване е необходимо финансиране. В спешен порядък е нужно Министерство на културата да помогне на община Брезник за това“.

Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Любомир Бонев в свой въпрос към  министъра на културата.Той заяви, че материалното и нематериално културно наследство и богатство биха били двигател за просперитет на туризма в района. „Днес е наложително държавата да поеме своята регулираща роля и да осигури съхраняването на културно-историческото наследство, защото то е национален капитал и принос за европейската и световна култура“, каза още народният представител. Бонев припомни, че на територията на античния комплекс  до момента не са провеждани мащабни археологически разкопки, а  обектите се нуждаят от допълнителна реставрация и възстановяване на щетите от времето и човешката намеса.

 „При Храм-кладенеца е необходимо възстановяването на изградените по-рано защитна постройка и покритие. При обекта „Римска баня“ е необходимо изграждане на защитно покритие. Осигуряването на охрана на обекта, за да бъдат спрени набезите на иманяри, също е необходимо“, добави Любомир Бонев

Министър Банов благодари на народния представител за неговата ангажираност по този въпрос, тъй като това е второ питане на Бонев. Резултатите от първото вече са на лице, след отпускането на средства за построяването на път до обекта.

Министърът призова община Брезник да подаде проект за възстановяване на защитните съоръжения и експонирането на обекта и добави, че министерството ще реагира, за да бъдат отпуснати средства.

MYcomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени