mycomputer.BG

Обявиха яз. Пчелина за първия в държавата с режим „Хвани- пусни“

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1470 | Брой коментари 0
07:24 29.05.2020

 

Обявиха язовир Пчелина (Лобош) за първия див язовир в страната, в който ще се прилага режим на ловене от типа „Хвани- пусни.“ При улов, рибарите ще трябва да връщат всяка една риба във водата, като няма да имат право да задържат дори единични бройки. Решението е взето със Заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Освен това със Заповедта се забранява и улова на риба на устието на река Струма, островът до него и частта, намираща се до село Радибош. В този участък от язовира риболовът ще бъде изцяло забранен.

Такава практика до момента не се среща никъде в държавата. Обикновено подобен режим на ловене се практикува в частните, платени водоеми, където рибарите нямат право да задържат рибата, но пък ако желаят да я задържат, могат да я измерят и заплатят допълнително.

Заповедта е със срок от една година, но е възможно и да бъде удължена. През идните дни лицата, стопанисващи язовира предстои да поставят табели с информация за новите условия, както и шамандури, обозначаващи забранените части за риболов във водоема.

Контролът по спазване на новите изисквания ще се осъществява от ИАРА и местната Централна рибноопазваща организащия (ЦРОО)./agrozona.bg

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени