Общоградско честване на Деня на Ботев

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 380 | Брой коментари 0
08:22 01.06.2018

Перник ще почете 2-ри юни, Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България с общоградско поклонение и  поднасяне на венци и цветя на паметника на поета-революционер пред ПГЕМП ”Хр. Ботев”.

В 12,00 ч. в продължение на 2 минути сирените в цялата страна с прекъснат вой ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и загиналите за свободата на България.

Тази година отбелязваме 142 години от гибелта на Христо Ботев и неговата чета. Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества ежегодно в България в деня на смъртта на Христо Ботев (2 юни 1876 г.).

За първи път 2-ри юни се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Perfumes

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени