Общинският съвет в Перник трябва да реши дали да се даде вода на Радомир

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 23.06.2020 | Прочитания 120 | Брой коментари 0
21:22 23.06.2020

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров се срещна с областния управител инж. Емил Костадинов и обсъдиха състоянието на язовир „Студена". В срещата взеха участие още зам.-кметът на Община Перник Мирослав Стоицев и управителят  на ВиК – Перник Борислав Иванов.

„Когато станах министър през януари, тази година, язовирът беше пълен на 13 процента, сега, няколко месеца по-късно, е над 82 процента", заяви министър Димитров.

Той посочи, че благодарение на взетите  мерки  от областния управител, от общинското ръководство и ВиК са дали своя резултат.

„Ние считаме, че язовир „Студена" може да бъде пълен до 24 200  000 куб. м. Той е уникален с това, че винаги може да бъде спрян да не прелива и да бъде изпусната водата. Язовирът е в добро състояние, стената е добре отремонтирана" , сподели министърът.

На срещата бяха обсъдени какви да са параметрите, ако кметът възприеме идеята на ВиК да бъде премахнат режима. Коментирано беше и  използването  на новия водопровод  в случай на необходимост.  Разрешението да се ползва  вода от София  няма да бъде прекъсвано, ако е необходимо.

В рамките на срещата беше обсъден и проблемът с водата в Радомир.

„От всички 52 язовира в страната, които ние стопанисваме,  20 от тях са над 80 процента пълни", заяви Емил Димитров. Той припомни, че решението за водата, която идва от София до Перник беше взето от Столичния общински съвет. Дали да бъде давана вода за  Радомир трябва да го реши местният Общински съвет в Перник.

Областният управител инж. Емил Костадинов  благодари на министър  Димитров, че е съпричастен с проблема на Перник.

„Благодаря за отношението и подкрепата през всичките тези месеци, за да може общината да се справи с водната криза. Следващият етап е управителят на ВиК  да пусне писмо към кмета на Перник , който да  разреши отпадането на водния режим" , сподели Костадинов.

„Имаше хора, които през януари месец казваха , че на язовир „Студена" няма да му стигнат и три години да се напълни , оказа се обаче, че за четири месеца това е реалност", допълни шефът на ВиК Борислав Иванов.

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени