Общински съветници правиха мартеници в Долна Диканя

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 183 | Брой коментари 0
08:53 27.02.2020

Общинските съветници от групата на ГЕРБ в Радомир Надя Андонова и Емил Колев се включиха активно в общоселската седянка за изработване на мартеници, която се проведе днес в радомирското село Долна Диканя. 

Особена сръчност показа Андонова, която с вещина се справяше с плетеницата от бели и червени конци. "За мен тази дейност е удоволствие, а и аз като учител, заедно с моите ученици сме участвали много пъти в такива занимания", сподели Андонова.

Ритуалът е ежегоден и се провежда всяка година в навечерието на Баба Марта. Жени от селото се събират в читалище "Никола Корчев" в селото, за да покажат майсторлък при ръчните плетива на мартеници. По-възрастните жени показват на по-младите как да боравят с конците в ръка. След като бъдат изработени, мартениците красят стените на читалището, или се раздават за здраве.

"Целта на днешната седянка за изработване на мартеници е да съхраним българщината и да предадем традициите, свързани с мартениците, на младото поколение", сподели Милена Човалинова, секретар на читалището в Долна Диканя.

Кметът на Община Радомир Пламен Алексиев и председателят на Общинския съвет Светослав Кирилов присъстваха на ритуала, посветен на 1 март.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени