Общините ще плащат за отстраняване на дефекти при саниране, ако не са предвидени в договорите на строителите

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 216 | Брой коментари 0
07:34 17.02.2018

Възстановяването на щети, възникнали вследствие на занижен контрол от страна на общината, ще бъдат за сметка на бюджета на местните власти.

Това предвижда разработен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ проект за изменение и допълнение на Постановление на Министерския съвет 18 от 2015 г. за приемане на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, съобщиха от МРРБ.

Проектът е пуснат от днес за обществено обсъждане. На 14 януари МРРБ е дало допълнителни указания до всички кметове на общини и областни управители за по-строг контрол при изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Осъществяваният от министерството мониторинг на програмата е установил, че общините като възложител в процеса по обновяване на сградите не извършват достатъчно ефективен контрол на външните изпълнители, което може да доведе до вреди със съответното финансово изражение за гражданите. А некачественото изпълнение на дейности по дадена сграда може да доведе до прекратяване на договора за нея с "Българска банка за развитие" АД и бъдещо подписване на анекси. Констатации за нарушенията и неизпълнението на условията на програмата ще бъдат основание за отказ за финансиране.

 Въвеждането на застраховка за качество на строително-монтажните работи се предлага като още една, финансово по-ефективна форма, за обезпечаване на изпълнението на договорите, с което ще се намали административната тежест към изпълнителите. С предлаганите промени се прецизира размерът на разходите за обновяване на участващите в програмата сгради. Прецизира се и начинът на определяне на размера на дължимите лихви към Българската банка за развитие, което ще доведе до намаляването им.

 

С цел по-добро планиране на дейностите и на необходимия ресурс при изпълнение на програмата, се предлага да бъде приоритизирано приключването на сградите, чието обновяване е започнало, преди насочването на средства към такива със забавено изпълнение. Проектът за изменение и допълнение на Постановление на Министерския съвет 18 от 2015 г. за приемане на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и документацията към него са публикувани на интернет страницата на МРРБ в секция "Проекти на нормативни актове" и на Портала за обществени консултации./Новини бг

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени