mycomputer.BG

Община Трън иска 100 000 лв. за ремонт на Паметника на свободата

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 76 | Брой коментари 0
15:11 29.07.2020

Община Трън иска 100 000 лв. от Министерство на отбраната за ремонт на Паметника на свободата в местността Слишовска могила, съобщи на БТА кметът на общината Цветислава Цветкова. Монументът е в лошо състояние, основите са поддали , част от конструкцията е наклонена и е наложително спешното му укрепване.

Високият 38 метра паметник се намира на входа на страната ни от Сърбия след ГКПП Стрезимировци.

Строителството започнало през пролетта на 1932г. със средства, събирани от местното население, бежанци и офицерски дружества. Монументът трябвало да увековечи паметта на всички загинали трънчани във войните за национално освобождение и обединение и да бъде възпоменание за разкъсаните след Ньойския договор земи и семейства. Във времето на социализма монументът бил завършен, а идеята - трансформирана, като вместо камбана, на върха му била монтирана петолъчка.

В Трънския край преди две години започна инициатива за възстановяване на монумента според първоначалния му замисъл. От сдружение "Трънски глагоръц", заедно с Трънското културно-просветно дружество "Руй" предлагат на върха на паметника да бъде монтирана камбана, която да напомня на откъснатите вследствие на Ньойския договор трънски села, територии и хора, че България не ги е забравила.

Докато не укрепим монумента, камбана не може да бъде монтирана, категорична е Цветкова.

По силата на Ньойския договор от 1919г. 277,9 кв.км от Трънско остават в Република Югославия. От Трънска околия са откъснати 20 села. Границата от 1920 г. разделя някои от тези села на две части - Петачинци, Стрезимировци, Врабча и Банкя. Половината от плодородното знеполско поле останало в бивша Югославия.

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени