Община Радомир призова МОСВ за резервно подаване на вода от ПС "Крапец"

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 118 | Брой коментари 0
09:34 16.06.2020

 

Кметът на община Радомир Пламен Алексиев изпрати писмо до министъра на околната среда и водите, в което алармира за нарушаване на нормалното водоснабдяване от основните водоизточници за град Радомир.

В писмото се иска разпореждане на министъра на околната среда и водите за възстановяване на аварийното водоподаване към град Радомир от помпена станция "Крапец", с оглед избягване на бедствената ситуация. Към момента помпената станция "Крапец" е запечатана, съгласно протокол от 01.12.2019 г. на "Западнобеломорски район" – гр. Благоевград. Този водоизточник е резервен за високата зона на град Радомир, село Копаница, ПСОВ "Батановци" и махала "Андрейна" на град Батановци. В момента тези населени места се захранват единствено от помпена станция "Сиреняците" в село Стефаново, община Радомир. В последните три седмици се наблюдава сериозно намаляване на водните количества в извора и все по-чести изключвания на помпите, поради високо ниво.

Един от мотивите за искането на община Радомир е предстоящият летен сезон, който ще бъде сух и с високи температури, а без резервно водоснабдяване съществува риск от бедствено положение. Както е известно, язовир "Студена" вече се доближава до своя нормален експлоатационен обем, а за град Перник има осигурено допълнително водоснабдяване по новоизграден довеждащ водопровод. Друг посочен от общината мотив е, че довеждащият водопровод от станция "Крапец" е изграден през 80-те години на миналия век, именно с цел резервно водоснабдяване на град Радомир. Същият е изграден от стоманени тръби, а липсата на вода в този вид водопроводи за дълго време, крие риск от тяхното разрушаване заради корозия.

В свое писмо от 06.02 тази година община Радомир вече алармира МОСВ за предприемане на спешни мерки за авариен ремонт на довеждащия водопровод от помпена станция "Опалово" до град Радомир.

Община Радомир се надява на своевременната реакция и помощ от централната власт, за да се избегне бедствена ситуация с водоснабдяването с настъпването на летния сезон.

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени