mycomputer.BG

Община и доброволци заедно в решаване проблемите с бездомните кучета

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 279 | Брой коментари 1
15:16 17.06.2020

„Темата за безстопанствените кучета се подценява в много общини. Много кметове и държавници не искат да я вземат присърце, защото е изключително болезнена, защото не може да бъде решена в краткосрочен план. Ние сме амбицирани да дадем пример на другите и да създадем модел, който да има дълготраен ефект“. Това заяви кметът на община Перник Станислав Владимиров на съвместна пресконференция с представители на Фондация „Четири лапи“. Той коментира, че от няколко месеца община Перник прави стъпки за решаването на проблема с безстопанствените кучета. „Разчитаме и на хората, които дълги години се занимават с тази тема, защото те имат рецепта как да пресечем неизчерпаемия извор от домашни любимци, които се озовават на улицата“, добави градоначалникът.

„Започнахме истинско и ефективно преброяване на животните, за да изградим реална картина за това колко са те в града и населените места. Преброяването върви с добри темпове и ще разчитаме на кметовете и доброволците за провеждането на мащабната кампания.“, каза още Станислав Владимиров. Той добави, че общината подава ръка на всички, които искат да се справят с проблема, защото решаването му е невъзможно без помощта на хората.

Община Перник ще работи и с партньори, които желаят да инвестират в разширяването на приюта за безстопанствени кучета, както и с доброволци, които да подпомагат дейностите по обгрижването и осиновяването на животните.

Секретарят на община Перник Мартин Жлябинков обясни, че данните от преброяването на кучетата в населените места от община Перник все още се обработват и скоро администрацията ще има пълна картина на ситуацията. „Има изключително голям интерес към кампанията на Община Перник за безплатна кастрация на домашни любимци в Перник. Желание са заявили около 70% от стопаните“, съобщи Жлябинков. След кастриране на животното, собственикът се освобождава от данък“, добави той.

„Споразумението ни с общината е за 1 година. Целта ни е да регистрираме около 80-90% от домашните любимци и да постигнем висок процент на кастрираните животни. Стартирахме от с. Черна гора на 15 юни. Кучетата се взимат, транспортират до клиниката ни в гр.Банкя, кастрират се, обезпаразитяват се, чипират се и им се издава паспорт. След това се връщат на собственика. Вече сме обработили 15 кучета“, подчерта директорът на „Четири лапи“ за България д-р Марина Иванова.

Фондацията ще обслужва населените места около Перник, в града ще работят лекарите от общинския приют. На първия етап ще бъдат обхванати 8 села от региона, освен Черна гора. Това са Лесковец и Планиница, където за кастрация са записани 14 животни, Богданов дол – 26, Ярджилоци – 38, Селищен дол – 4, Зидарци – 45 и Витановци – 35.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари

  1. Йоана Николова

    23:03 17.06.2020
    З а бездомните кучета,тази инициатива е много добра,но аз питам какво правим с бездомните котки


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени