mycomputer.BG

Обратният ефект на безкрайната реклама

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 204 | Брой коментари 0
08:52 17.10.2020

Храна, козметика, памперси, дрехи, хотели, добавки... Брандовете все повече заливат „фийда“ ни в социалните мрежи. Мислим си, че следваме любимите си артисти, музиканти, модели, спортисти. Всъщност обаче се превръщаме в лесен инструмент за печелене на пари.

Всичко започва от бутона за следване. Желанието ни да се доближим максимално до своите идоли, като споделим поне част от тяхното ежедневие, всъщност се оказва поредната бройка, която се продава на пазара. И така, вместо да станем свидетели на тяхното мнение по обществено значими теми или дори да се чувстваме приобщени към професионалните им проекти, ние се превръщаме в консуматор на реклами за детски пелени, например.

Подобно на телевизиите в праймтайма – влизаш в мрежата, търсейки един вид съдържание (например филм), за да получиш още толкова минути реклама. Промотирането в Инстаграм не е новост, не е откритие по нашите ширини и е логичното продължение на маркетинг индустрията. Публикуването на платено съдържание по своя замисъл дори би било положително явление – звездите, които харесваме споделят с нас кои марки използват за визията, дома, автомобила си и т.н. Това, на което ставаме свидетели, е съвсем различно. Нашите знаменитости рядко публикуват съдържание, което не е рекламно. Масовото продуктово позициониране дори има по-скоро обратен ефект. Причината – губи се смисълът от идеята за личната препоръка. Особено когато потребителите са наясно, че постовете са не толкова отражение на реални впечатления от даден продукт, колкото от обещанието за тлъст „хонорар“ на промо публикация.

Тук трябва да се има предвид и че шоубизнесът ни не е впечатляващ по размери. Иначе казано – звездите ни често рекламират един и същи продукт, а скролването в Инстаграм се превръща в безкрайна еднотипна промоция било то на хранителна добавка или прах за пране.

Стига се и до друг феномен – все повече подрастващи си мислят, че да си инфлуенсър е професия. Бързи пари за сметка на лайкове звучи добре, особено когато така или иначе мечтата ти е да си популярен. Така обработването на снимки и усъвършенстване на патешките устни за селфита се превръщат в уменията, които те ценят повече дори от образованието си. Защото работата им е в кърпа вързана стига да събират харесвания в Инстаграм. А когато тази социална мрежа престане да бъде на мода ще се превърнат в неактуални рекламиращи позьори без особени шансове за оцеляване в реалния свят. Този извън филтрите на Инстаграм./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени