Обрат в ГЕРБ: Отсрочка вместо амнистия за дълговете на вероизповеданията

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 326 | Брой коментари 0
15:16 13.03.2019

Да бъдат отсрочени, а не опростени дълговете на всички вероизповедания , натрупани до края на 2018 година. Такова предложение внасят от ГЕРБ между първо и второ четене в закона за вероизповеданията, стана ясно от думите на шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и финансовия министър Владислав Горанов в парламента.

Самите  поправки в закона, с които се опрощават дълговете, бяха гласувани само преди дни. Това обаче предзвика критики от опозицията, в лицето на БСП, но и сред обществото. Причината пък е, че най-много задължения има Главното мюфтийство. Идеята да се предложи амнистия пък дойде от финансовото ведомство, тъй като се оказа, че мюфрийството не може да получи държавата си субсидия, а от там имамите вече втори месец не могат да вземат заплати. Това пък се дължи на факта, че мюфтийствот има задължения, а някои от сметките им са запорирани и ако субсидията бъде изплатена от държатва, то ще отиде изцяло за подкриване на дълговете.

"Правим предложение между двете четения, с което ще се регламентира не амнистия и опростяване, а отсрочване на задълженията на вероизповеданията в България до края на 2018 г.", обясни Цветанов. Той напомни, че решението за финансиране на вероизповеданията от държавата е взето на заседание на КСНС при президента, за да се ограничи влиянието на чужди държави у нас с оглед на националната сигурност. Той отнов отрече твърденията за договорки между ГЕРБ и ДПС по темата

Цветанов и Горанов уточниха, че всичко, което е изискуемо от различните институции и в частност НАП, ще остане, но ще бъде разсрочено, за да бъдат облекчени вероизповеданията. Все още обаче ще се уточни периодът за отсрочването. Всички  неизпълнени производства от НАП се спират,  увери Цветанов.

Показваме ясно, че търсим вариант за решение.

Ако тези пари бяха опростени по първоначално предложения начин, всички вероизповедания щяха да започнат на чисто и да могат да изплатят заплатите, обясни Цветанов. Той изтъкна, че БСП се заиграва с темата по непочтен начин и използват всички теми за провокация.

На свой ред Горанов допълни, че задълженията са обезпечени напълно с имущество.

Дълговете остават, като върху тях ще тече лихва. По думите му отсрочването на дългове и сега е способ в ДОПК и ще даде възможност да се изплатят и заплатите на имамтите, а

Главното мюфтийство частично да получи по-голяма част от субсидията си.

"Периодът на разсрочване е предмет на дебат, но ще бъде така изчислен, че средствата годишно да са достатъчно и за изпълняване на задълженията и да се плащат заплатите", обясни Горанов. От думите му стана му стана ясно, че промяната на позицията на ГЕРБ е взета и с участието на премиера, който като лидер на партията се включвал в дискусиите. Причината да напарвят обрат в решението си е обществените ракции и анализ в рамките на ПГ на ГЕРБ и финансовото ведомство. Цветанов пък упрекна БСП, че правят на морален стожен и се заиграват по темата и намекна, че правят това, за да решат вътрепните си проблеми покрай рденетона листите си за евровота  Страхът е голям, каза той по адрес на БСП и поясни, че соцдепутатите не смеят дори да ходят на обществени събития.

Малко по-късно темата коментираха и от "Обединени патриоти", който поздравиха ГЕРБ за решението им. "Доволни сме. Това беше правилния път, да се вслушат в аргументите на хората", каза Александър Сиди. По думите му мюфтийствот не трявбва да бъде толерирано. Именно патриотите бяха единствените, които гласуваха против закона в планарна зала на първо четене./Монитор

mycomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени