Облекчават реда за издаване на лични документи

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 443 | Брой коментари 0
08:40 04.04.2019

Редът за издаване на лични документи ще бъде облекчен, а заявлението за подмяна ще има по-малко графи. Това ще стане възможно с промените в Закона за българските лични документи, които кабинетът е гласувал на своето заседание днес.

При подмяна на документи гражданите вече няма да попълват данни за родителите си и съпруга си или законния си представител. Това ще става само когато се кандидатства за първи документ за самоличност. При всяко следващо попълване администрацията няма да изисква такава информация. Целта е да се намали административната тежест за гражданите и бизнеса.

До 30 дни ще бъде срокът за издаване на лична карта, паспорт и документ за самоличност на чужденци, получили убежище, статут на бежанец или хуманитарен статут у нас. При бързата услуга срокът ще е 10 дни. Определя се и срокът за предоставяне на данни от информационните фондове за българските лични документи - до 14 дни от регистриране на искането или подадено писмено заявление.Кабинетът промени и четири нормативни акта на МОСВ, както и наредбата за издаване на разрешения за обработка на тютюн, с които се намалява бюрокрацията. Всички те предвиждат премахване и намаляване на допълнителните изисквания за документите, които се представят при заявяване на административните услуги. Това ще става по служебен път./Монитор

perfumeshop.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени