Областният управител Ирена Соколова е на работно посещение в Брюксел във връзка с инициативата #SaferInternet4EU

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 226 | Брой коментари 0
16:32 28.02.2018

Областният управител Ирена Соколова е на работно посещение в Брюксел във връзка с инициативата #SaferInternet4EU и международен колоквиум, посветен на фалшивите новини и дезинформацията онлайн.

Губернаторът на област Перник преди броени дни стана посланик на значимата инициатива на българския комисар, отговарящ за цифровата икономика и общество Мария Габриел - #SaferInternet4EU.

„За мен това означава да популяризирам темата, да организирам и стимулирам участието по отделните направления на стойностната и напредничава идея на г-жа Габриел- споделено и пълно със съдържание, но сигурно и спокойно интернет пространство” , сподели Соколова.

В тази връзка е обявен конкурс в три категории – за организации, за учители и за младежи. Инициативата стартира на 1 март. Крайният срок за подаване на заявленията е 15 май. (Повече информация -
https://www.betterinternetforkids.eu/web/portal/contact).

От изключително значение е и проведения международен колоквиум, посветен на фалшивите новини и дезинформацията онлайн.

Във форума над 100 участника се включиха в динамичен дебат.

Представени бяха много и различни мнения и предложения, допринасящи за по-пълен отговор на проблема.

Присъстващите се обединиха около тезата, че борбата с фалшивите новини и дезинформацията онлайн ще е успешна, само ако всеки се включи в нея.

Бяха представени и позициите на участниците в реално време по зададения онлайн въпрос - Какъв е най-добрият начин за адресиране и отговор на проблема с фалшивите новини?

Предстои да бъде публикувано съобщение на Европейската комисия относно темата колоквиума.То ще предложи специфични действия за справяне с явлението.

„Комисията ще изиграе своята роля, но същото трябва да направят и държавите членки. Предизвикателството през следващите няколко месеца ще бъде да стигнем до ефективни решения, за да се противопоставим на фалшивите новини и на онлайн дезинформацията. Тези решения изискват гъвкав, отговарящ на нуждите и успешен саморегулаторен подход за ограничаване разпространението на фалшиви новини, за да се избегне нуждата от регулиране. Резултатът не трябва да засяга свободата на изразяване - основно право и ценност за всички европейци”, заяви българският еврокомисар Мария Габриел.

Perfumes

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени