Областният управител инспектира мерките за недопускане на Африканската чума по свинете на ГКПП „Стрезимировци"

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 339 | Брой коментари 0
14:59 27.07.2018

 

Областният управител Ирена Соколова направи инспекция на ГКПП „Стрезимировци" и изпълнението на мерките за недопускане на заболяването Африканска чума по свинете.

 Преди седмица със заповед № РД 09-647 на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов от 16.07.2018 г., и с последваща заповед № РД – 88 от 19.07.2018 г. на губернатора на Перник, стартираха дейности обезпечаващи превенция и сигурност и съвместни проверки на институциите Областна дирекция по безопасност на храните, Областна дирекция на министерство на вътрешните работи, Митнически пункт „Стрезимировци" и Гранична полиция.

 Днешната инспекция  констатира, че се прилагат ситуационните мерки за дезинфекция и конторол. На този етап важи забраната за внос на месо, мляко и производните пакетирани и непакетирани продукти. Проверяват се багажи и коли, а при установено наличие на забранени продукти, те се изземват, поставят се във фризери и след това се унищожават. Ако такива храни не бъдат декларирани, нарушителите подлежат на глоба или углавно преследване. Осъществява се и абсолютен контрол на движението на животни, като не се допуска превозването им без документи. До този момент няма регистрирани нарушения. Граничарите предоставят листовки, в които се разяснява какво представлява болестта, а пътниците се информират в никакъв случай да не пренасят месни продукти. На този етап превозните средства се обработват с пръскачки.

 В продължение на съвместните дейности между областния управител и отговорните, оправомощени институции, днес в 16:30 ч., Соколова свиква спешна оперативка с директорите им, на която ще бъде дискутирана актуална информация на епизоотичната обстановка в страната с предложения за допълнителни мерки срещу разпространението на болестта Африканска чума по свинете - изграждането на санитарна яма, улесняваща процеса на дезинфекция.

 В началото на юли правителството отпусна 4.5 милиона за предприемане на мерки за недопускане на заболяването в България.

ГЕРБ

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени