Областният управител бе удостоен с високо отличие за цялостен принос в съхраняването и предаването на историческите събития по време на Първата световна война

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 08.11.2018 | Прочитания 221 | Брой коментари 0
17:07 08.11.2018

Областният управител Ирена Соколова и Областна администрация Перник домакинстваха пресконференция във връзка със 100 години от Първата световна война.

Поводът за събитието бяха резултатите от проведената през октомври тридневна теренна експедиция „По стъпките на 26-и Пехотен Пернишки полк” на територията на Северна Гърция. В дейностите с научна цел са взели участие представители на Министерство на отбраната, Регионален исторически музей – Перник, Институт за исторически изследвания – БАН и Македонски научен институт.

На гръцка територия нашите специалисти под ръководството на проф. д.и.н. Тодор Петров от Военна Академия „Г. С. Раковски” са открили уникален и запазен в много добро състояние паметник-чешма, построен от славния пернишки полк през 1916 г. Той се намира в подножието на кота 1255 в Сенгеловата планина и е единственият запазен военен паметник на територията на южната ни съседка. Някога върху него е имало издълбан надпис с позлатени букви: „България се бои само от Богъ”. С тази чешма перничани са оставили ярка следа и спомен за дните на настъплението на българската армия и направата на много пътища в района на планините Сенгелова и Славянка (Алиботуш).

Средствата за реализиране на експедицията на стойност 6000 лв. бяха осигурени от Министерство на отбраната със съдействието на губернатора на Перник. През януари тази година Соколова предложи на министъра на отбраната Красимир Каракачанов провеждането на мероприятия по повод историческото събитие. Дейностите бяха изготвени на базата на постъпилата информация от кметовете на общини в област Перник. Общата сума на целевите средства отпуснати за Областта от министерството възлиза на 16 500 лв. С тях, освен провеждането на експедиция, беше реализирана и Научна конференция на тема: „Първата световна война на Балканите, пробивът на Добро поле и събитията през 1918 г.”. Средства получиха още квартал Църква и с. Сирищник за ремонт на войнишки паметници.

За приноса си в осъществяването на родолюбиво-патриотични и съхраняващи паметта за миналото инициативи, областният управител беше удостоен с юбилеен медал от министъра на отбраната по повод 100 години от Първата световна война, връчен й от г-н Иво Антонов – Директор на дирекция „Социална политика” към Министерство на отбраната. Орденът е копие на оригиналния връчван някога от цар Борис на живите ветерани, взели участие във войната. Отличия и грамоти получиха всички участници в научната експедиция.

mycomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени