Областният щаб за защита при бедствия е на крак, сигнали се подават на тел.112

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 01.12.2017 | Прочитания 475 | Брой коментари 0
14:59 01.12.2017

Късно снощи, Ирена Соколова свика Областния щаб за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействия с националния щаб във връзка с усложнената метеорологична обстановка и обилните валежи от дъжд на територията на област Перник.

След проведената среща, на която присъства и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, областният управител издаде Заповед, в която са указани всички действия на общините и ползвателите и собствениците на язовири.  В периода от 00:00 часа на 1.12 до 24:00 на 3.12 ще се извършва постоянно наблюдение на критичните участъци и водните обекти и преминава се в готовност за реакция при възникване на извънредна ситуация и въвеждане на общинските планове за защита при бедствия.

На територията на областта са сформирани осем екипа с по двама служители за наблюдаване на речните корита в критичните точки. В момента по данни на екипите няма опасност за излизане на реките от коритата. С особен режим на наблюдение на количествата паднали валежи са районите при язовирите – Пчелина, Извор, Ярловци, Долна Диканя, Бегуновци и Ярджиловци. Информация за тяхното състояние се докладва ежечасно.

Най-големият водоем на територията на областта язовир Студена е с наличен обем 10 801 600 куб. м. от общ 25 200 000 куб. м.  Той не се изпуска. Нивото на водата в язовира е занижено поради текущия ремонт на язовирната стена и изминалото лято без обилни валежи.

„Всички отговорни институции сме в режим на готовност за реакция. Поддържам постоянна връзка с областния и общинските дежурни по сигурност, директора на РД ПБЗН, кметовете на общини и управителя на ВиК Перник. Следи се положението и на пътната и електроразпределителната инфраструктура, участъците с условия за свлачищни процеси, нивото на реките и ВиК съоръженията. Към момента няма причини са притеснение. Силите са реагирали на два сигнала – за отстраняване на паднало дърво в следствие на силния вятър на ул.Струма и отводняване на котелно помещение в 8-мо основно училище", заяви Ирена Соколова.

Сигнали от граждани за извънредни ситуации се подават към автоматизираната система 112.

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени