mycomputer.BG

Областната преброителна комисия проведе заседание днес

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 182 | Брой коментари 0
14:43 17.06.2020

През 2021 г. ще се проведе 18-то преброяване на населението и жилищния фонд в Република България, което ще е най-мащабното изчерпателно статистическо изследване у нас и ще бъде част от предвидените преброявания на населенията в ЕС.

Националният статистически институт (НСИ) и Централната комисия по преброяването (ЦКП), съвместно с областните управители и кметовете на общините организират преброяването на населението и жилищния фонд, като органите, които осъществяват преброяването, са: Националният статистически институт, Централната комисия по преброяването, териториалните статистически бюра, областните и общинските преброителни комисии.

По този повод в Областна администрация Перник се проведе първото заседание на Областна преброителна комисия за организиране на преброяването на населението и жилищния фонд на територията на област Перник през 2021 г.

Заседанието беше открито от зам. областния управител Иво Иванов, който е и председател на Комисията. Той призова в преброяването да участват всички жители на областта, защото то се провежда във всички европейски страни и дава изчерпателна информация, а резултатите ще се използват до следващото преброяване, което ще бъде след 10 години.

Областната преброителна комисия се състои от представители на отдел „Статистически изследвания" и ТЗ „ГРАО", на ОД МВР – Перник, както и от представители на Областна администрация и Община Перник.

По време на заседанието членовете на комисията приеха правилник за цялостната дейност на комисията, както и организационен план по подготовката и провеждането на преброяването на населението.

В рамките на срещата стана ясно, че през 2021 г. броенето ще се проведе на два етапа – чрез онлайн преброителна карта от 0.00 часа на 22 януари 2021 г. до 24.00 часа на 31 януари 2021 година и чрез посещенията на отделните домакинства от преброители от 8.00 часа на 1 февруари 2021 г. до 20.00 часа на 15 февруари 2021 година.

„Сега започва подготовката на преброяването, като от 10 юли до 15 септември ще бъдат събрани GPS координати на всички сгради, отговарящи на определението жилищна сграда, независимо дали са обитавани или необитавани. Предстоят обучения за преброители, контрольори и регистратори", уточни Мая Симеонова – началник отдел „Статистически изследвания - Перник".

Тя припомни, че през 1881 г. е било проведено първото преброяване на населението в Княжество България.

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени