mycomputer.BG

Областната епизоотична комисия вече с ежемесечни заседания

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 245 | Брой коментари 0
11:43 02.12.2019

Заместник областният управител на Перник инж. Васил Павлов откри и ръководи заседанието на Областната епизоотична комисия.

В него участваха представители на Областната дирекция по безопасност на храните, ОДМВР, РДПБЗН, ОД „Земеделие", ловно-рибарските сдружения и държавните горски стопанства на територията на Областта.

Съгласно указания на Министерство на земеделието, храните и горите, и предвид успокоената епизоотична обстановка в страната, ежеседмичните заседания на Областните епизоотични комисии, се заменят с провеждане на едно такова месечно. Запазва се, обаче, готовността за своевременно организиране и координиране на всички мерки и действия, в съгласуваност и съобразно компетенциите им при възникване на формажорни обстоятелства.

Началникът на отдел в ОДБХ д-р Красимир Цанков информира членовете на Комисията, че всички проби на отстреляни прасета в Област Перник, от началото на ловния сезон до сега, са отрицателни. По думите му за последния месец в страната са открити 16 огнища на Африканска чума при диви прасета: по 2 огнища – в областите Ловеч, Велико Търново, Монтана и Бургас; по 3 – в областите Русе и Габрово; по 1 - в областите Силистра и Плевен.

„Наистина случаите намаляват, защото имаше дни, говорим за пика на заболяването през месеците юли и август, когато на ден идваха писма за откриването на огнища от порядъка на 10-12 такива. Последният случай на АЧС в лично стопанство е от месец октомври, регистриран в района на Видин.", уточни още Цанков.

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени