Областната епизоотична комисия набеляза спешни мерки във връзка с разпространението на Африканска чума по свинете

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 281 | Брой коментари 0
17:26 16.07.2019

Заседанието на Областната епизоотична комисия в Перник набеляза и разпредели задачите на ангажираните ведомства и шестте общини според изискванията на Министъра на земеделието, храните и горите, който със свое писмо указва предприемането на превантивни мерки за борба със заболяването Африканска чума по свинете (АЧС).

На срещата присъстваха ОД по безопасност на храните, Регионална здравна инспекция, ОД на министерство на вътрешните работи, Областно пътно управление, представители на общините от област Перник, ловно-рибарските сдружения и държавните горски стопанства от областта.

От Областната дирекция по безопасност на храните - Перник представиха информация за разпространяването на заболяването до момента, според която на територията на нашата страна болестта е потвърдена в четири области – Бургас, Плевен, Търново и Враца. На територията на област Перник не е идентифициран случай на зараза с АСЧ.

С оглед недопускане разпространението на заразата в региона, Областната епизоотична комисия, под председателството на Областния управител – г-жа Ирена Соколова, набеляза превантивни мерки, които предвиждат:

1. Провеждане на широка информационна кампания за запознаване на населението със заболяването Африканска чума по свинете;

2. Незабавно свикване на общинските епизоотични комисии;

3. Свикване на общоселски събрания за информиране на населението.

4. Идентифициране по места на стопаните на домашни прасета в "заден двор" и предлагане на информиран избор за продължаване или не на отглеждането им

5. Идентифициране на места за загробване на мъртви животни

6. Непрекъснат процес на почистване на паркингите по международните трасета от отпадъци пренасящи зараза

7. Проверка и дезинфекция на превозните средства за животни и фуражи

8. Идентифициране на ОДБХ като координиращо звено при сигнали за потенциално заразени животни;

9. Информиране на крайпътните заведения за въвеждането на стриктни мерки за недопускане остатъците от храна в тях да стига до прасетата в "заден двор".

10. Осъществяване на максимално бързо загробване на открити мъртви диви прасета

11. Свикване на ежеседмични срещи на Областна епизоотична комисия

 Ще бъде осъществяван постоянен контрол от органите на МВР и ДАИ за нерегламентираното транспортиране на домашни прасета на територията на областта.

На 18.07.2019 областна експертна комисия ще посети ГКПП Стрезимировци, за да провери процеса на обеззаразяването на автомобилите преминаващи границата с Република Сърбия.

Присъстващите на заседанието единодушно изразиха мнение, че активното информиране на населението за начините за предаване на заразата, последователните действия и синхронизиран работен обмен между всички институции и организации на местно ниво, ще гарантира сигурността и контрола по недопускането на АЧС на територията на област Перник.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени