Област Перник е сред водещите у нас по стоматологична профилактика на децата, стана ясно на кръгла маса

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 226 | Брой коментари 0
19:42 09.10.2019

Областният управител Ирена Соколова участва в кръгла маса на тема: "Популяризиране на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 годишна възраст в Република България", проведена в заседателната зала на Двореца на културата.

Събитието се организира съвместно между Националния координационен съвет на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г. в България, Български зъболекарски съюз, Министерствата на здравеопазването, на образованието и науката, на труда и социалната политика, регионалният координатор на програмата в област Перник д-р Венета Павлова.

Соколова поздрави организаторите на форума – д-р Венета Павлов, д-р Валентин Павлов и д-р Незабравка Андреева за добрата резултатност и нареждането на регион Перник в челните позиции по опазване на детското зъбно и стоматологично здраве. По думите на губернатора кампанията по силанизиране, както и екипът стоящ зад нея на регионално ниво, са обезпечили територията на шестте общини Перник, Радомир, Брезник, Трън, Земен и Ковачевци и са спомогнали за добрата дентална култура, грижа и информираност.

Гости във форума бяха още заместник-министрите на здравеопазването Светлана Йорданова и Бойко Пенков, д-р Николай Шарков - председател на Българския зъболекарски съюз, д-р Борислав Миланов - главен секретар на БЗС, д-р Виктория Жекова - национален координатор на НППОЗД и др.

Подобни кръгли маси се правят в 10 областни града в България по повод на ежегодната есенна кампания за силанизация на първите постоянни зъби в тази възраст.

От изнесените статистически данни за област Перник стана ясно, че броят на силанизираните до тази година деца на територията на област Перник е 9 001, а броят на силанизираните зъби към днешна дата – 29 586.

През 2018 г. Областта ни се нарежда на второ място след София-град по резултатност на силанизиране. Регионът бележи най-високо съотношение между статистически брой деца от прицелна възрастова група и броя на силанизирани деца в цяла България. За изминалата година процентът на обхванатите деца от прицелна възрастова група в съотношение с данни на НСИ за брой население по възрастови групи е 35%.

Броят на специалистите-изпълнители в тази дейност също е нараснал. От 4-ма през 2011 г. до 27 през текущата година, от които петима са със специалност детска дентална медицина.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени