О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречиш Болгарин

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 19.06.2020 | Прочитания 89 | Брой коментари 0
08:15 19.06.2020

О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречиш Болгарин… Или не са имали Болгаре царство и господарство. Ти, Болгарино, не прелщайся, знай свой род и язик… От целия славянски род най-славни са били българите… Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история.

Отец Паисий, 1762

Паисий Хилендарски, наричан още отец Паисий, е считан за основоположник на Българското Възраждане, а сакралният му труд "История славянобългарская" оставя вечен отпечатък върху българското съзнание и живот.

На 19 юни се прекланяме пред паметта и великото дело на българския народен будител и духовник.

Преп. Паисий е роден през 1722 г. в Самоковската епархия, най-вероятно в Банско. Според неговите думи не е учил "нито граматика, нито светски науки", вероятно имайки предвид годините до замонашването си. През 1745 г. отива в Хилендарския манастир, където по-късно е йеромонах и проигумен. С много труд две години събира материали (за тази цел ходи и в "Немска земя") и започва да пише българската история, която завършва през 1762 г. в Зографския манастир.

Паисий е канонизиран за светец от Светия синод на Българската православна църква през 1962 г., когато България отбелязва 200-годишнината от появата на епохалния труд./Кмета бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени