Няма луд, който да разреши шламохранилището в Перник да заработи - според Емил Димитров

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 469 | Брой коментари 0
09:52 14.05.2020

Шламохранилището на ТЕЦ "Република" в Перник, което заради скъсана дига наложи евакуация на част от квартал на града, е трябвало да излезе окончателно от работа през 2016 година.

Това заяви в Сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Той уточни, че в Министерския съвет от миналия четвъртък не могат да вземат решение - това строеж ли е, или не.

„Това е завод, който с тръби изхвърля там шлам. По всички наредби, най-вече №9, това е хидротехническо съоръжение. Само че то е трябвало да излезе 2016 година окончателно от работа. И Министерството на енергетиката оттогава не го проверява и не го контролира, защото счита, че това съоръжение не трябва да работи, но то си продължава да работи.“

Министърът уточни, че е изпратил Басейнова дирекция, която е намерила още две места с инфилтрации. "Онзи ден потече от най-безопасната страна въпреки че влезе в хората", допълни той.

„Строителен обект. Рекултивация. Това е истината. Това трябва да се довърши, да се приключи, да се залеси, за да не праши на хората въздуха и те да се чувстват добре. Ако не е хидротехническо съоръжение, въпреки че е работило до вчера, то не може да продължава да работи като хидротехническо. Ако това е строеж и е направен първи и втори етап, какво става с третия етап. Има проблеми с котите, има проблем и с опасността, че може да наводни. Няма кой да подпише да работи този обект повече. Няма такъв луд човек в България.“ – каза още Димитров

Димитров каза още, че днес ще има среща с кмета на Перник и главния архитект на града, и ще ги попита колко проекта има внесени при тях и колко са забавили те.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени