Ново отравяне с „Новичок“ в Англия

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 375 | Брой коментари 0
08:52 05.07.2018

Мъж и жена, които бяха намерени в английското градче Еймсбъри, на 11 км от Солсбъри, са били отровени с „Новичок“ – нервнопаралитичното вещество, с което бяха отровени бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщава Би Би Си (BBC).

Мъжът и жената, за които се смята, че са идентифицирани като Чарли Роули и Даун Стърджис, са в критично състояние,след като са били намерени в безсъзнание в къща в събота.

Полицията информира, че никой друг не е проявил симптоми на отравяне. В миналото на пострадалите няма нищо, което да предположи, че двойката може да е нечия мишена, уточняват органите на реда.

Комисарят от полицията Нийл Басу заяви, че не може да се потвърди нервнопаралитичният агент идва от същата партида, на която са били изложени Сергей Скрипал и дъщеря му. Той обаче каза, че тази възможност „очевидно е предмет на разследване“.

Басу каза, чевсе още не са намерени замърсени предмети,но полицаите събират „много подробна информация за движението на двойката“, за да се определи къде точно са били отровени. Той предупреди хората да не пипат нищо, за което не знаят какво е. „Нямаме представа къде е бил нервнопаралитичният агент, който е отровил хората“, каза още Басу.

Антитерористичното звено на полицията сега ръководи разследването. Главният национален лекар на Великобритания професор Сали Дейвис заяви: „Искам да ви уверя, че рискът за широката общественост остава нисък“. Случаят „Скрипал“ означава, че властите имат „добре установен отговор“, каза още тя.

Новината, че „Новичок“ е виновен за ново отравяне, беше потвърдена след анализв изследователската база към министерство на отбраната в Портън Даун, Уилтшир. Като предпазна мярка, обектите в Еймсбъри и Солсбъри, за които се смята, че са били посетени от двойката, преди да се разболеят, са изолирани. Няма доказателства, които да предполагат, че Роули и Стърджис са посетили обектите, които са били обеззаразени след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.

Местните жители са предупредени да очакват засилено полицейско присъствие – включително офицери, носещи защитно оборудване.

Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид каза, че мислите му са с двете засегнати лица и благодари на службите за спешна помощ и на персонала в болницата в района на Солсбъри. Той каза, че събитията следват „безразсъдната и варварска атака, която се състоя в Солсбъри през март“.

„Първият приоритет на правителството е безопасността на жителите в местната област, но службата за обществено здраве на Англия заяви, че е ясно, че рискът за широката общественост е нисък“, каза той. „В четвъртък ще председателствам среща на правителствения комитет за спешни случаи „Кобра“ във връзка с текущото разследване“, добави Джавид.

Източник:vesti.bg

MYcomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени