mycomputer.BG

Новите министри в кабинета на "Борисов 3" са познати лица

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 90 | Брой коментари 0
08:38 24.07.2020

Новите министри в кабинета "Борисов-3" са познати лица. Това са Кирил Ананиев, който от здравен министър става финансов, мястото на вътрешния министър  Младен Маринов заема Христо Терзийски, сега директор на Главна дирекция "Полиция". На мястото на Емил Караниколов, министър на икономиката, сяда досегашният му заместник Лъчезар Борисов. На мястото на Николина Ангелкова, министър на туризма, идва вицепремиерът Марияна Николова. На мястота на Ананиев като здравен министър идва директорът на болница "Александровска" проф. д-р Костадин Ангелов. Ето и кратките биографи на новите лица.

Кирил Ананиев - номиниран за финансов министър

Кирил Ананиев работи в Министерството на финансите от 1980 г. Извън това ведомство е само в два периода от 2009 до 2014 г. и от 2017 г. до 2020 г. Преди това е завършил финанси в УНСС. Бил е зам.-министър по разходната част на бюджета в шест правителства - на Иван Костов, на Симеон Сакскобургготски, на Сергей Станишев, в служебното на Георги Близнашки и в две от правителствата на ГЕРБ. Веднъж вече и бил и министър на финансите по времето, когато настоящият министър в оставка Владислав Горанов оглавява Общинска банка. За кратко е работил и към външното министерство като финансист в Постоянното представителство на България към ООН в Женева. През 2017 г. е избран за здравен министър в третото правителство на Бойко Борисов с идеята, че ще спре паричните течове във ведомството и ще направи реформа в здравеопазването. Управлението му се свързва с непрекъснати протести на медицински работници.

Христо Терзийски, номиниран за министър на вътрешните работи

Христо Терзийски работи в системата на МВР от 1996 г. Завършил е техническият университет в София. Започва работа в сектор "Криминална полиция" в столичното шесто РПУ. Оглавява същото звено. Бил е началник и на сектор "Наркотици".

През 2009 г. е назначен за зам.-директор на СДВР, шест години по-късно става шеф на Главна дирекция "Национална полиция" след обединяването на секторите "Охранителна" и "Криминална" полиция. Заема този пост досега.

Лъчезар Борисов, номиниран за министър на икономиката

Лъчезар Борисов е бил заместник- министър на икономиката в две правителства - служебното на Огнян Герджиков и третото правителство на Бойко Борисов. Работи в Министерството на икономиката от 2002 г. след спечелен конкурс. От 2006 г. до 2015 г. е бил началник на различни отдели във ведомството. Преди това е бил консултант в транспортното министерство, в това число и по даването на концесия на летищата във Варна и Бургас.

Член е на управителния съвет на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници.

Костадин Ангелов, номиниран за министър на здравеопазването

Kостадин Ангелов завършва Медицинския университет в София през 2004-та. Тогава започва работа в спешното отделение на столичната болница "Света Анна" като хирург. През 2006-та се мести в клиниката по хирургия на Александровска болница. А от 2013-та е изпълнителен директор на лечебното заведение. Преподава в Медицинския университет в София, а от 2016-та година е член на Академичния съвет на учебното заведение. От 2015-та година е магистър по финанси. През тази година става професор. Асоцииран член е на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Марияна Николова, номинирана за министър на туризма

Карирерата на Марияна Николовай в третото правителство на Бойко Борисов започва като началник на кабинета на вицепремиера Валери Симеонов. След като той е свален от поста след протести през ноември 2018 г. тя заема стола му като вицепремиер. Ресорът й е икономическа и демографска политика.

По образование Николова е юрист, завършила е право в Нов български университет. Работила е като юристконсулт в Топлофикация София, заемала е различни постове в Министерството на държавната администрация и административната реформа, както и в Министерството на земеделието. Била е член на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие". След това се мести в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. От 2015 до 2017 година е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита” в НЕК. След поредната рокада запазва поста си на вицепремиер./Кмета бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени