Back to school2

Нови дейности ще спасяват пернишкия профилакториум

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 451 | Брой коментари 0
08:31 06.02.2019

Д-р Росица Иванова доректор на Профилакториумът в град Перник, в интервю за седмичното предаване „Перничани-потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“

Водещ: Профилакториумът в град Перник има реконструирани 54 болнични стаи. Сградата е емблематична за града, но въпреки усилията тя е в тежко финансово състояние. Смяната на управителя доведе до новия ръководител на болничното заведение д-р Росица Иванова. Тя встъпва на ръководния пост след решение на Общинския съвет, което беше гласувано на извънредно заседание. Д-р Иванова има опит, както като ординатор, така и в медицинската експертиза. В продължение на 15 години е председател на териториалната експертна лекарска комисия, а след това е член на специализирания състав по вътрешни и белодробни болести в Националната експертна лекарска комисия. От нея ще научим, в какво състояние е болничното заведение и през какви етапи ще премине, за да се възстанови, и верни ли са слуховете за пускането му на търг от НАП.

Д-р Иванова, в какво състояние е Профилакториумът в Перник след вече бившия шеф д-р Венцислав Чунов?

Росица Иванова:  Ами финансовото състоянието е изключително зле. Състоянието на сградата е зле, а разходите по поддръжката й са много големи. Нещата са доста сложни за оцеляване на тази прекрасна болница.

Водещ: Имаше информация, че НАП възнамерява да даде сградата на търг. Има ли още такава опасност?

Росица Иванова: Водят се преговори във връзка с натрупаните задължения, главно невнесени осигуровки за заплащане на персонала, което е изключително скромно, изключително ниско, което е абсолютно  непривлекателно за работа. Но все още се намират такива добри хора, като нашия медицински персонал. Така че за тези преговори нямам точен отговор, надяваме се на толерантност от страна на НАП и на държавата като цяло, тъй като общинските лечебни заведения са в тежка ситуация на национално ниво. Там за ваша информация получих официална информация от Сдружението на общинските болници за  мероприятия, които са се състояли съвсем  наскоро, на 18 януари тази година, в Министерството на здравеопазването с НАЗОК и Надзорния съвет с цел дофинансиране на общинското здравеопазване. Състоянието е катастрофално в цялата страна.

Гледани са определени конкретни предложения, разисквани са теми, за отпускането на целева субсидия в размер на 30 милиона лева за частично компенсиране на всички нас, които сме в тази сфера на общинското здравеопазване. Обсъждани са варианти за покачване на цените на клиничните пътеки, за изплащане на надлимитна дейност, промяна в наличните стандарти. Просто това е един общ проблем, той не е само на Профилакториума в Перник, когато една община е богата, просперираща, тя вероятно ще може по-добре да субсидира всичко, което се прави.

Водещ:  Д-р Иванова, колко са задълженията на болничното заведение до този момент?

Росица Иванова: Ами сумата сумарно – стари задължения от 2011 г., включващи по-големите суми към НАП, към ЧЕЗ, към ВиК, към самата община за данъци и такси е доста голяма – 1,3 милиона лева. Във времето това води лихвите, които се увеличават, частните съдебни изпълнители, съответните такси. Просто нещата са доста сложни, за да мога да ги опиша с няколко изречения.

Водещ: Как възнамерявате да възстановите Профилакториума?

Росица Иванова: Аз имам голям опит, 37 години съм работила и с огромно желание се захванах с тази идея. На първо място да оживим нашата пряка работа, медицинската работа. Затова предложихме миналата седмица и стартирахме даже по-миналата, тъй като аз съм управител от 11 януари, оформихме едни пакетни цени за обгрижване на хора в нужда. Пакетните цени са с два елемента.

Когато пациентът е неподвижен и се нуждае от самообслужване, сме определили една много ниска цена, която просто никъде наоколо не сме я чули – 550 лева. За пациентите, които се самообслужват, цена за един месец 450 лева. Подробно сме информирали колегите, на имейлите на всички семейни лекари, на специалисти, на Социални грижи, на директорите на лечебни заведения. Хората, които са в нужда на този етап, ние имаме легловата база, имаме персонала, бихме могли да помогнем, при не особено блестящи, но прилични хигиенни условия да ги обгрижваме. Закуска, обяд, вечеря, отопление, медицински персонал през цялата седмица, събота и неделя, през деня лекари, през нощта санитар и сестра. Максималното, с което разполагаме, за да се опитаме да оздравим нашата болница.

Водещ: Какви услуги могат да получат там перничани?

Росица Иванова:  Към тези две пакетни цени сме  направили едно подробно приложение, което съдържа важните неща. Получават това обгрижване, три пъти дневно хранене и отопление. Ако става дума обаче за ползване на специализирани услуги като физиотерапия и лечебна физкултура, рехабилитация и възстановяване след определени заболявания, това няма как да бъде включено в тези ниски цени. Така че сме предоставили възможност на хората да заплащат физеотерапевтична процедура за 5 лева и рехабилитационна процедура за 10 лева. Това вече е по желание на семейството, според финансовите им възможности, така че това е една допълнителна опция за тях. Хем ги обгрижваме, хем тези, които имат нужда от активна рехабилитация, ще я получат срещу тези скромни пари.

Водещ: Д-р Иванова, а какви нови дейности са предвидени за болницата?

Росица Иванова: Обсъждаме възможност за сключване на договор със Здравната каса по още една клинична пътека, за обгрижване на онкоболни. Но нещата с медицинските кадри и на национално ниво стоят много зле. Не сме готови да покрием изискванията на стандарта за тази пътека. Тя все още е във вариант на обсъждане и търсене на кадри.

Водещ: Колко е важна болницата за града, колко пациенти приема годишно?

Росица Иванова: Последното, което аз успях за тези няколко дни да се насоча, защото е много информация за две седмици работа, само за 2018 г. през болницата са минали 1000 човека. Но аз смятам, че  капацитетът й може да бъде използван и да са подобрят условията, стига да има отопление. Хората биха идвали повече, защото те са убедени, че получават много добра рехабилитационна помощ, много добри рехабилитатори, кинезитерапевти, много добра база, която може да бъде използвана. Така че всичко това е в нашия огромен плюс да оцелеем, но са необходими много средства за ремонт на сградата. Дограмата е в много лощо състояние тя е просто стара, катастрофално амортизирана. Не само, че не ни помага за отопление на стаите, а напротив, външната фасада на сградата е много разрушена. Предупредително сме опънали въжета, за да не падат опасни предмети от покрива. Има нужда от много, много сериозни инвестиции, за да бъде във вид, който да бъде лицеприятен за пациентите и за техните близки. В същото време да е безопасен и за персонала и пациентите.

Водещ: Сградата на болницата е една от емблематичните за града, както казахте, тя е в доста лошо състояние, а предстои ли реставрация?

Росица Иванова:  Няма как, на този етап това би било суперлукса. Иначе тази година май месец има кръгла годишнина на Профилакториума. 1959 г. заведението е отворено и сега стават точно 60 години. Много бих се радвала да се намерят средства, да има възможност да се работи целенасочено. Първо върху хигенните норми, върху това да бъде по-топло, да бъде по-светло, да има хубави и добри материали за подовете. Неща, които са си от първостепенно значение за една болница. И на второ място вече чисто естетично нещата биха били още по-добре. Високите тавани, конструктивните особености на тази сграда я правят много трудна за поддръжка. Нейният стил на изграждане не е свързан със сегашните обстоятелства, с високите цени на тока. Нещата са съвсем различни отпреди 60 години и сега, всичко това е ясно на всеки.

Водещ: Д-р Иванова, преди д-р Чумов директор е била д-р Йорданка Александрова, която също оставя задължения след себе си и подава оставка. Кое за вас ще бъде приоритет и как възнамерявате да не повтаряте грешките на колегите си?

Росица Иванова:  Моят приоритет е всичко, което имаме, да използваме рационално. Пациентите да бъдат доволни от нас! Да ги обгрижваме максимално, макар и в скромни битови условия. Всичко, което зависи в медицински план погледнато да бъде максимално точно.

Що се отнася до средствата, това е болница, която е 100 % общинска собственост, а възможностите за други постъпления ние вече ги развиваме. Срещу заплащане – пакетните услуги, съответни други такси, които болницата взима за пролежаване и за рехабилитация. При нас са освободени от такса всички пациенти, които имат трайно намалена работоспособност и степен на увреждане. Остави ли сме тази опция за хората все пак, макар и невисока таксата е проблем за някои от тях. Търсим всички варианти. Формирали сме сериозен екип – и медицински, и финансово-оперативен стопански съвет. Всеки от нас мисли за доброто на болницата, мога да го кажа от името на всички и на главната сестра, и на главния счетоводител, и всички технически лица и специалисти, както и колегите – лекари, рехабилитатори, кинезитерапевти, всеки до портиера на тази болница е заинтересован от нейното оцеляване. Това го гарантирам.

Водещ:  Благодаря Ви за това интервю, д-р Иванова. Да се надяваме, че състоянието на болницата от този момент ще върви само в положителна насока.

Росица Иванова:  Благодаря. Дано, дано!

Back to school

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени