Новата мания по старите рецепти: Пепелявата вода /Какво са лекували/

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 21.11.2021 | Прочитания 383 | Брой коментари 0
15:25 21.11.2021

В древни времена хората използвали пепелта от изгорелите дърва в печките за лечение на много заболявания. В древните медицински книги тя се препоръчва за лечение на синини, очни заболявания и детски болести. Използвани са както суха пепел, така и разредена с вода и масло в равни съотношения и пепелна вода. Между другото, „пепелната терапия“ няма противопоказания и за разлика от химичните лекарства е подходяща за абсолютно всички.

В ежедневието винаги можете да използвате фармацевтични таблетки с активен въглен, но ако лечението изисква голямо количество сорбент, тогава активен въглен е по-добре да си направите сами. И ако болестта ви „хване” там, където няма лекари или аптеки, ще трябва да научите как да приготвите това универсално лекарство.

Клоните и стъблата, които ще използвате, първо трябва да бъдат почистени от кората. Когато изгорят, изберете въглища с размер 1-3 см, изсипете в метален гевгир или сито и задръжте над вряща вода за 10 минути. След това поставете в глинен или друг термоустойчив съд и затворете плътно капака, а когато напълно се е охладило, изсипете ги в хаванче и смачкайте на прах - ще го използвате за лечение. Препоръчва се използването на дървени трупи от дървета, не по-стари от 50 години.

Принципът на лечебния ефект на пепелта и въглищата се основава на способността им да свързват и отстраняват вредните вещества и токсини от организма.

Лечебните свойства на „черното лекарство“ зависят от дървесината, от която се приготвя. Най-полезните дървета са бук и бреза. Следващи в низходящ ред са бор, липа, дъб, смърч, трепетлика, елша, топола.

Брезовата пепел се счита за най-полезна: тя лекува заболявания на белите дробове и стомашно-чревния тракт, включително инфекциозни, използва се при атеросклероза, исхемия, артрит и алергии. Три супени лъжици брезова пепел, залейте с 0. 5 литра преварена вода, оставете за 2 часа, прецедете през тензух. Вземете 4 супени лъжици два пъти на ден.

Липовата пепел се използва при настинки, простатит и камъни в бъбреците. На 1 супена лъжица пепел се налива 2 чаши вряла вода, оставя се за половин час, прецежда се и се пие по 3 супени лъжици три до пет пъти на ден. Курсът на лечение е 14 дни.

Дъбовата пепел лекува диария, нормализира вътреочното, вътречерепното и артериалното налягане. Изсипете 4 супени лъжици в литър вряща вода, оставете за 24 часа, след това внимателно прецедете я приемайте в продължение на 14 дни, по 3 супени лъжици три пъти на ден, след това направете почивка за 5 дни и повторете лечението. Може да се използва като зъбен прах при проблеми с венците.

Боровата пепел се използва при заболявания на пикочно-половата система и стомашно-чревния тракт, диабет и онкологични заболявания. Начинът на приложение е същият като този на дъбова пепел.

Кедровата пепел помага при артрит, радикулит, облекчава болките в мускулите. На 1 супена лъжица пепел изсипете чаша вряла вода, оставете за един ден, прецедете. Пийте по 2 супени лъжици три пъти на ден. Курсът на лечение е 10 дни, след това почивка от 7 дни, след което лечението може да се повтори.

Пепел от трепетлика се използва за лечение на колит, възпаление на придатъци, заболявания на бронхите и белите дробове. Залейте 4 супени лъжици дървесна пепел с литър вряща вода, оставете за 24 часа. Пийте по супени лъжици от водата три пъти на ден в продължение на 11 дни, след това направете почивка от 22 дни и повторете курса на лечение.

От незапомнени времена с прах от въглищата са поръсвани рани, тъй като неутрализират отпадъчните продукти на патогенни микроорганизми, токсини, както и гной. Ето защо, ако раната е загнила, измийте я с антисептичен разтвор и без колебание я поръсете с натрошен въглен. Същото трябва да се направи с мокри рани, трофични язви или ако имате цирей.

Ако във вашата къща или вила няма филтър за пречистване на водата, тогава с помощта на дървесни въглища можете да направите домашен филтър, който да пречиства водата не по-лошо от скъпоструващите в магазина. За да направите това, отрежете дъното от двулитрова пластмасова бутилка, направете малка дупка в капачката, напълнете бутилката 4/5 с въглища (предварително я изплакнете със студена течаща вода) и закрепете във вертикално положение с тесния край надолу.

ВНИМАНИЕ! Когато приемате въглища, е възможно да се появи запек, така че по време на "въглеродната терапия" трябва да ядете повече зеленчуци, плодове, съдържащи диетични фибри, както и да пиете повече течност. Не забравяйте, че самолечението може да бъде опасно!/Монитор бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени