mycomputer.BG

Николай Николов: Отравянето в Марица е човешка грешка, не е природно явление

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 228 | Брой коментари 0
09:06 28.07.2020

Очаква се днес до обяд да станат ясни резултатите от пробите на водата от района на река Марица, взети край Димитровград, където вчера умряха 29 крави след водопой. Това заяви пред БНР главен комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

"Взети са проби от реката, включително и от кладенците за водовземане за питейна вода. (...) Ще се направи химически анализ на водата, за да видим какво е точно това, което е причинило смъртта на тези животни и дали това нещо представлява опасност за питейната вода, водоснабдяването и въобще живота в река Марица." - посочи той.

Без вода са Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец, Свиленград...

Заради инцидента е спряно водоподаването на общо 51 населени места. За замърсената вода вчера са уведомени чрез системата за ранно оповестяване кметовете на общините по течението на реката - Симеоновград, Любимец, Харманли и Свиленград.

Николов потвърди и че е една от версиите, по които се работи за инцидента е замърсяване на водата с фосфорни органични съединения:

"Това е първото, което казаха ветеринарни лекари. Това не е природно явление - така си мисля, най-вероятно е нещо свързано с човешка грешка", поясни той.

"Предвид информацията, с която разполагаме, количеството, което е изпуснато не е толкова голямо, че да отрови цялата река. То е само ограничено в канала - поне до момента това показват нашите данни", добави служителят.

Снощи в районното управление е извикан за разпит прокуристът на "Неохим" Стефан Димитров. Според източници на БНР заводът е в ремонт и има вероятност замърсяването на водата да е причинено от неспазена процедура.

"Полицията работи активно - влезе в два обекта, в които се предполага, че евентуално може да са причинители на това нещо. Нека да не ги цитирам, но са известни обекти - големи и структуроопределящи за промишлеността на Димитровград. Така ли иначе те работят, има досъдебно производство и не би трябвало аз да изнасям повече информация от там." - каза още главен комисар Николай Николов, като допълни, че през цялата нощ на мястото остават екипи за наблюдение.

"Организирано е наблюдението денонощно и през тази нощ на колеги от полицията и от пожарната, включително на доброволци, които да наблюдават бреговете на Марица за умъртвени риби или евентуалруги животни." - увери той.

От снощи главен комисар Николай Николов е в Димитровград/ news.bg

но други животни." - увери той.

От снощи главен комисар Николай Николов е в Димитровград/ news.bg

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени