mycomputer.BG

Нерегламентирано заустване в Струма е причина за замърсяването на реката в Перник

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 331 | Брой коментари 0
08:40 26.11.2020

Във връзка с постъпил в РИОСВ – София сигнал за изтичане на води с бял цвят от бетонов колектор в река Струма, находящ се в района на централния градски парк в Перник, е извършена проверка на място в присъствието на сигналоподателя.

Установено е, че от дъждовен бетонов колектор на десния бряг на р. Струма изтичат води с предполагаем битов характер. При проверката са взети контролни водни проби за физико-химичен анализ на три места – преди включването на колектора, след включването и от самия колектор. Резултатите от физико-химичния анализ на взетите проби ще бъдат предоставени на РИОСВ-София след лабораторното им изпитване. За установения бетонов колектор няма издадено разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води по реда на Закона за водите.

В близост до колектора няма наличие на производствени предприятия, които да са евентуален източник на замърсяване на реката.

Съгласно действащо законодателство „кметът на общината контролира изграждането, поддържането и правилната експлоатация на канализационните мрежи и съоръженията за пречистване на битови отпадъчни води“.

Предвид установеното нерегламентирано заустване в река Струма, от страна на РИОСВ-София ще бъдат предприети административнонаказателни действия срещу кмета на Община Перник.

Във връзка с проверката на кмета на община Перник са дадени предписания за извършване на обследване на бетоновия колектор за установяване на нерегламентирани включвания в него на битови абонати, с цел преустановяване на замърсяването на река Струма.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени