Нено Димов: В ЕС се горят много повече отпадъци отколкото в България

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 210 | Брой коментари 0
07:58 30.09.2019

Горенето на отпадъци е утвърдена европейска практика и даже България изостава от нея като изгаря едва 3% от отпадъците при средно 28% за Европейския съюз. Това обяви в ефира на "Канал 3" министърът на околната среда и водите Нено Димов. Допълни, че България трябва да достигне до поне 25% изгаряне на отпадъци.

Посочи все пак, че не всяка централа е пригодена да изгаря отпадъци.

В отговор на въпрос съобщи, че в понеделник е срокът, в който трябва да са готови резултатите от проверакта, разпоредена от прокуратурата в няколко теца след протест на жители на Перник. Още в началото на проверката бе установено, че в ТЕЦ-Република в Перник и в ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово, и двата на бизнесмена Христо Ковачки, се изгарят отпадъци, за които инсталациите нямат издадено разрешение.

По думите му в пернишкия тец вече има почти всекидневен контрол, в "Брикел" били разположени камери за следене на площадката, на която се складира гориво, така че общината и регионалната екоинспекция да могат да следят случващото се. Посочи, че вече на второ четене в ресорната комисия в Народното събрание са одобрени законови текстове, с които всички тецове ще бъдат задължени да поставят камери, от които да може да се прави дистанционно наблюдение.

Димов съобщи, че към момента по заявени инвестиционни намерения за горене на отпадъци има десет решения да не се прави оценка за въздействие върху околната среда, по девет заявки има отказ, а в пет от случаите е поискана екооценка./Дневник бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени