Не забравяйте: Децата са огледалото на семейството

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 237 | Брой коментари 0
15:33 10.02.2018

Вече все по-често говорим за агресия, за агресията между децата, която виждаме и за която четем всеки ден.

Но не говорим, че точно децата са огледалото на семейството. Затова Novini.bg попита Краси Попова, клиничен и когнитивен психотерапевт и Мая Михайлова, клиничен и консултативен психолог кога едно дете става агресивно, как му влияят постоянните псувни и ругатни, накоито някой път е подложено и може ли болните амбиции на родителите да го превърнат в агресивен и гневен човек.

„Когато между родителите има конфликти, децата са неглежирани и попиват стила на поведение на родителите. Най – често децата отреагират това в училище и върху по-слабите. Агресията е свързана с липса на контролиране на импулсите, които се формират в много ранна детска възраст.

Това е и гневът. Гневът в позитивната си част може да бъде движеща сила. В негативен аспект води до разрушение и саморазрушение“, коментира Краси Попова. Агресията и гневът в децата се отключва и от прекалено амбицирани родители, тъй като то е подложено на постоянен психически натиск, каза още Краси Попова и добави: „Това влияе за отключване на агресивна симптоматика“.

 „Родителят има две части на едно его състояние– обгрижващ и критичен. Нормативният родител дава напътствия, съвети, а критичният родител генерира гняв“, обясни и Мая Михайлова. Те обясниха и как можем да разпознаем едно психически тормозено дете. Като малко такива деца прибягват, до скубане и дърпане на други деца, а като по – големи – към пушене на марихуана и дори кражби.

Не може обаче да се каже, че различните полове, подложени на психически тормоз, имат различни прояви. Въпреки това при момчетата се проявява повече агресията, а момичетата са повече потиснати и често изпадат в депресивни състояния./Новини бг

Perfumes

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени