Не всичко е пари: 4 случая, в които си заслужава да работите без заплащане

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 199 | Брой коментари 0
12:16 09.08.2019

"Бихме искали за нас да работи автор на бестселъри. Не предлагаме заплащане, но ще ви помогнем да достигнете до по-голяма аудитория“.  Постоянно получавам покани за работа, подобни на тази.

Също толкова често ме канят да изнасям публични речи, но пак без да се предлага заплащане. В някои случаи, организациите дори очакват сама да платя за самолетните билети, което означава, че вместо да изкарам пари от тези изяви, губя част от доходите си.

Този бизнес модел може да бъде успешен за някои (тези, които използват сцената за да рекламират своите продукти и услуги), но повечето хора не могат да си позволят да влагат време и усилия в работа, която не им носи доходи.

Въпреки казаното много пъти ми се е случвало да работя, без да получавам заплащане. Като автор и публичен говорител трябва да бъда внимателна в това колко време отделям за неплатен труд. За щастие, с времето се научих да преценявам кога има смисъл да работя безплатно и кога не.

Това са 4 случая, в които работата без заплащане може да бъде правилният избор.

1. Ще получите реален достъп до по-голяма публика

Много хора са готови да предложат услугите си безплатно, без значение дали става въпрос за неплатено съдържание, което блогър да използва в своя сайт, или за уебинар (онлайн обучение), който може да бъде използван от различни компании за подготовка на техните служители, идеята, че името им ще достигне до по-широка аудитория е достатъчно привлекателна, за да работят без заплащане. Истината обаче е, че този подход не винаги си струва.

Какво бихте направили ако ваш приятел ви помоли да създадете уебсайт, без да получите заплащане, а вместо това, името ви да бъде изписано с дребен шрифт в долния десен ъгъл на уеб страницата?  Това ще ви помогне ли да спечелите нови клиенти?

Може би, ако приятелят ви е световно известен блогър, който има милиони последователи в социалните мрежи. Дори в този случай, бизнесът ви най-вероятно няма да отбележи някакъв феноменален бум, благодарение на факта, че името ви е изписано в някои ъгъл на сайта. Ако обаче същият този приятел се съгласи да напише пост за вас, възхвалявайки вашите професионални умения, неплатената работа може и да си струва.

Преди да приемете работа, при която заплащането идва под формата на популяризация на вашето име, задайте няколко конкретни въпроса:

Какъв е размерът на аудиторията, до която достига вашата компания?

Каква част от тази аудитория попада в целевата група от клиенти, които биха проявили интерес към моята работа?

Имайте предвид, че колкото е по-популярна и голяма е организацията, която ви предлага работа, толкова по-голям е бюджета, с който тя разполага. Помислете добре, преди да вземете решение, ако подобна компания откаже да заплати за вашето време и труд.

2. Ще се сдобиете с истински опит на работно място

Натрупания опит може да ви помогне да спечелите мечтаната позиция. Независимо дали това означава да събирате снимки, с които да изградите портфолио за вашия фотографски бизнес или да изнасяте безплатни публични презентации, вярвайки, че в бъдеще ще започнете да получавате заплащане за тези си участия, неплатената работа може да бъде добра първа стъпка към успеха.

Важно е обаче да си поставите срок за това колко дълго бихте работили без да получавате заплащане. Ако след 3 години все още работите безплатно значи си имате хоби, а не бизнес.

Задайте си въпроса:„Какво мога да спечеля от това?“. В ума си трябва да имате ясно дефинирана цел, за да отдадете доброволно времето си за неплатена работа.

Също толкова важно е и да не изглеждате отчаян и готов на всичко, за да бъдете нает на подобна позиция. Предлагането на безплатни услуги при първата ви среща с непознат човек не е особено добър бизнес план. Не може да очаквате от останалите да ви вземат на сериозно, ако самите ви не цените собствената си работа.

3. Ще получите допълнителни точки към вашата автобиография

Някои видове доброволчески труд могат да донесат огромни дивиденти, що се отнася до начина, по който изглежда вашата автобиография. Ако сте новак в блогосферата, може да прецените, че си струва да предоставите безплатно съдържание на популярни и престижни сайтове.  Фактът, че ваш материал е бил публикуван в Huffington Post, звучи далеч по-впечатляващо от това, че имате собствен блог с малка, но лоялна аудитория.

Ако дадена организация ви покани да работите за нея безплатно, помислите дали положените усилия ще ви бъдат от помощ при изграждането на бъдещата ви кариера. Ако тази фирма е  популярна, има голям шанс да спечелите доверието на широка публика от хора, а това ще ви отвори вратите за по-доходоносни позиции в бъдеще.

4. Работите за определена кауза

Разбира се, има моменти, когато смисълът на работата е даването, а не във вземането. Така че, няма да сгрешите, ако отделите време на благотворителна организация, която може да използва вашите умения, за да помогне на нуждаещи се хора.  Просто не очаквайте това да бъде нещо, което да помогне за развитието на вашата кариера.

Независимо дали ще решите да отделяте по един час на седмица за доброволен труд или пък един ден в годината, ясните времеви граници са важни, за да не се претоварите със задачи и задължения, които не са по вашите сили.  

В края на краищата, най-важното е да цените времето си. Много организации дават големи обещания, представяйки неплатения труд като изключителна възможност за професионално развити и растеж. В по-голямата част от случите, това е пълна лъжа.

Не се подлъгвайте на рекламните слогани и не приемайте покани, които са базирани единствено и само на идеята, че работата ви може „да се превърне в нещо голямо“ в бъдеще. Има голяма вероятно да инвестирате много време и енергия и да не получите нищо в замяна.

Ако не цените времето си, другите хора също няма да го зачитат. Ако сте решили да работите без заплащане, направете така, че отделеното от вас време да си струва.

Ейми Морин, автор на бестселъра „13 Things Mentally Strong People Don't Do“, за Inc.com/ Мениджър Нюз

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени