Не изневерявайте – ще имате глупаво дете

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 513 | Брой коментари 0
17:54 30.07.2013

Моногамните двойки е по-вероятно да имат интелигентни деца, установи международно проучване на новозеландски и британски учени, изследвали еволюционното поведение на най-близките ни роднини в животинския свят - приматите, пишат агенциите Reuters и AP.

Хората са станали моногамни, за да могат да защитят своите деца и да не бъдат убити от други мъже, търсещи чифтосване.

А това е довело до отглеждането на по-интелигентно потомство.

Тези черти сме наследили от приматите. До този извод стигнаха учени от Окланд, Лондон, Манчестър и Оксфорд, водени от д-р Кит Оупи от лондонския Юнивърсити колидж.

Те проучили данните на 230 вида примати.

Изследователите установили, че обществата на тези животни еволюирали от полигамни в моногамни, тъй като това им дало еволюционно предимство.

Когато мъжките примати са моногамни, те не убиват децата на другите самци, за да се чифтосат с майките им.

В моногамните общности грижите по отглеждането на потомството се споделят и от самеца.

А това дава много по-добри шансове на поколението. То израства значително по-добре  защитено, по-добре изхранено и в крайна сметка - по-интелигентно.

Международният екип учени съставил родословното дърво на изучаваните видове примати. Те преминали от полигамно към моногамно общество, за да предпазят по-добре потомството си. 

Същите феномени се наблюдават и при хората.

"За пръв път теориите за еволюцията на моногамията бяха тествани научно в рамките на нашето проучване, коментира проф.  Оупи.

От изследването става видно, че детеубийствата, извършвани от самците, са били движещата сила, за да се появят моногамните общества и за прекратяването на тези практики, които не носят еволюционно предимство на вида." 

При моногамни родители потомството става по-ценно, тъй като родителите инвестират повече грижи в него, информира БТА.

То узрява по-бавно благодарение на бащините грижи и с това се стимулира интелектуалното му развитие, водещо до по-голям мозък.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени