Населението на България ще бъде под 7 млн. души догодина

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 279 | Брой коментари 0
08:11 10.07.2018

Населението на България ще бъде под 7 милиона до няколко месеца, показва прогноза, базирана на анализ на официалните данни на Националния статистически институт, според които за последната година сме се стопили с близо 50 000 души.
 
Официалният брой на българите в началото на 2019-та трябва да бъде 6 998 000 души, ако устойчивата досега тенденция се запази. Че се топим ще бъде потвърдено емпирично през 2021 година, когато предстои ново преброяване на населението.

В портала за обществени консултации Strategy.bg и на сайта на НСИ е публикувана Концепция на законопроект за преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г. В рамките на 30 дни ще продължи общественото обсъждане в портала за консултации, като заинтересованите страни могат да дадат мнение за това как да стане преброяването – онлайн, с анкетни карти и преброители, чрез административни източници или смесено.

Друга тема, по която можем да дадем мнение, е дали да бъде включен въпросът за етноса и вероизповеданието. Защо е важен той, обясни директорът на националната статистика Сергей Цветарски.

"Дали въпросите, свързани с етническата принадлежност, са нещо, което може да застраши някого било в личен, било в някакъв групов или партиен план, това са неща, които искаме да обсъдим с всички и с ваша помощ, за можем да обясним важността и полезността на информацията, която ще съберем. Да не говорим, че вече има и нормативни актове, които препращат към преброяването като единствен източник за дадената информация, например за вероизповеданието. Няма друг източник на тази информация", каза Цветарски пред журналисти.

Предлагат се три варианта за периода за новото преброяване: януари - февруари 2019 година, май - юни 2019 година, ноември - декември 2019 година.

Преброяването през 2011 година е струвало на бюджета около 27 милиона лева, като предстоящото се очаква да бъде малко по-скъпо заради допълнителни дейности, които са предвидени.

Източник:Дарик

MYcomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени