НАСА дава 3,5 милиарда долара за проект, който ще спаси света

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 349 | Брой коментари 0
08:12 09.03.2018

Националният природен парк Йелоустоун бавно и сигурно се превръща в една от най-големите опасности за живота на планетата Земя.

Под цялата му огромна територия спи един от най-опасните супервулкани на земята. От години насам Йелоустоун периодично напомнян за себе си. Признаците за предстоящо изригване зачестяват.

Поредното доказателство за това са няколкото земетресения в района, които, от своя страна, доведоха до увеличение на мегмените изхвърляния. Магмените изхвърляния са пряко доказателство, че Йелоустоун ще изригне. Дори това да стане с минималната му мощ, това ще доведе до природна катастрофа не само в САЩ, но и в целия свят.

Катастрофата ще доведе до верижна реакция, която няма да остави незасегнато кътче, независимо на какво разстояние от супервуклана се намира. За да избегнем тоталното унищожение обаче, ние си имаме НАСА. Космическата агенция НАСА отдавна се опитва да измисли начин да спаси хората от почти тотално заличаване от Земята. Днес планът за действие е готов, но е доста нетрадиционен.

Целта на учените не е да ограничат щетите от изриването, а да го стопират. Това ще стане, като охладят недрата на супервулкана с 35 градуса. За да постигнат смелия си план, учените трябва да направят сондаж от около 10 километра в Йелоустоунската калдера. В отвора под налягане ще се вкара вода, която да поглъща топлината. Тя ще се превръща във водна пара и ще излиза навън. И още нещо – ако на мястото се изгради геотермална електростанция, парата може да произвежда и ток.

Първоначалните данни сочат, че ако това се случи, този процес може да осигури електричество на цялата област в продължение на 10 000 години. Тя ще е екологично произведена, без замърсяване на природата. Проектът ще коства на НАСА 3.5 милиарда долара. Сумата обаче няма значение, щом това може да спаси живота на милиарди./Новини бг

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени