mycomputer.BG

Насърчават със 100 млн. лв. дистанционната работа

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 146 | Брой коментари 0
12:30 30.07.2020

 

Със 100 млн. лв. по европрограми правителството ще насърчава дистанционния труд, отделно ще се отпуснат пари и за насърчаване на дигиталните умения на работещите. Това обяви в парламента социалният министър Деница Сачева при изслушването на министри от кабинета за мерките, предприети за справяне с коронакризата.

За следващия програмен период – 2021- 2027 година, ще се направи фонд със 100 млн. лева, с който да се финансира подкрепа на дистанционната работа, обясни социалният министрър. Средствата ще са както за безопасни условия на труд, така и за подкрепа на труда от дистанция и свързаната с това киберсигурност за бизнеса. Ще са включени и мерки като плащане на интернет от държавата и помощ за гъвкава организация на работното време. „Не е панацея дистанционната работа, но трябва да се помогне на работодателите", коментира Сачева.

Отделно по Оперативна програма „Човешки ресурси" се отпускат 14 млн. лева за развитие на дигиталните умения на работещите, допълни Сачева и даде пример, че това става и с осигуряване на възможност за напълно електронна комуникация с агенцията за социално подпомагане и агенцията по заетостта.

Социалният министър подчерта, че ще продължат и всички мерки в помощ на хора в затруднено положение - топъл обяд, раздаване на храни на бедни, целеви помощи за отопление. Ако детските градини и училищата останат затворени, се обмисля и нова семейна помощ за хората с деца, тъй като родителите са изчерпали отпуските си.

За да не отпадат деца от училище заради дистанционното обучение се взети мерки както за осигуряване на компютри и таблети, така и беше въведена нова помощ – за деца в 8 клас. Тя е 250 лева и се отпуска на два пъти – в началото на всеки учебен срок, припомни Сачева. За 4 дни 300 семейства вече са подали молби, отчете министърът. За традиционната помощ в първи клас досега са кандидатствали 7500 семейства. Общо и двата вида помощи са предвидени за по 44 000 деца.

За икономическите мерки за борба с пандемията докладва и икономическият министър. Досега са одобрени 14 проекта за над 325 млн. лв. и над 2 хил. работни места  в различни сектори, предстои да разгледаме още 4 проекта за 110 млн. лв. за разкриване на 140 нови работни места във Варна и Шумен, каза Лъчезар Борисов./Кмета бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени