Coca Cola

Напусна ни изобретателят на компютърната мишка

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 461 | Брой коментари 0
17:59 04.07.2013

На 88 години в Калифорния почина изобретателят на компютърната мишка, един от създателите на мрежата Интернет, на ранни версии на имейла и на програми за текстообработка Дъглас Енгълбарт, съобщиха световните агенции, позовавайки се на семейството му, съобщава БТА.

Инженерът пионер в информатиката е роден на 30 януари 1925 г. в Орегон. След като през 50-те години на миналия век следва електроинженерство и информатика, той се установява в Калифорния и работи като изследовател в Станфордския научен институт.

Светът е задължен на него и екипа му за появата на графичния интерфейс, на текстовия редактор, за видео и телеконферентните връзки.

Енгълбарт притежава над 20 патента за различни изобретения. Смята се, че най-голямото му откритие е компютърната мишка, чийто прототип представил през декември 1968 г., а патентовал през 1970 г. Мишката обаче се превръща в масов търговски продукт едва през 1984 г., когато Apple я пуска на пазара с новия си компютър Macintosh.

GERB

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени