Lotus homes

НАП пуска нов портал за е-услуги

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 544 | Брой коментари 0
08:56 30.04.2020

Националната агенция по приходите (НАП) работи по изцяло нов портал за елекетронни услуги. Той ще бъде реструктуриран спрямо призмата на потребителския опит, заяви пред БНР говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

"До края на тази година порталът ще бъде въведен в експлоатация, така че подаването на данъчната декларация да е доста по-интуитивен процес от сегашния", подчерта Бъчваров.

Към момента над 80% от всички подадени документи са изпратени онлайн. Около 900 000 граждани пък разполагат с персонален идентификационен код (ПИК), с който подават декларацията си чрез е-портала. „Има доста сериозен наплив и интерес към издаването на персонален код. Стигнали сме дотам, че приблизително два пъти повече граждани имат ПИК, отколкото задължени да подават данъчна декларация”, коментира говорителят на ведомството.

Заявление за издаване на ПИК може да се изпрати по имейл или с обаждане по телефона, след което данъкоплатецът трябва да отиде до офис на НАП и да вземе своя код. Това ще става след показана лична карта. Запитан как заразени с коронавирус или поставени под карантина ще спазят срока за подаване на данъчна декларация, говорителят на НАП отбеляза, че "всеки, който има ангажимент да подаде данъчна декларация, има възможност да го направи". "Остават още няколко работни дни.  Няма значително изоставане или драматичен спад в подаванетана данъчни декларации. Съществува повече от една възможност за това. Ако не по електронен път - по пощата. Алтернативни възможности съществуват", коментира Росен Бъчваров./Монитор

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени