mycomputer.BG

Най-важното, което научиха лекарите за борбата с коронавируса

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 29.06.2020 | Прочитания 235 | Брой коментари 0
08:01 29.06.2020

През шестте месеца, откакто напълно новият коронавирус започна да се разпространява по целия свят, лекарите научиха немалко за това как да лекуват пациентите с Ковид-19, но все още има важни въпроси без отговор, писа Ройтерс.

За Ковид-19 лекарите вече знаят, че пациентите са изложени на висок риск от тромби и затова лекарствата за разреждане в кръвта могат да помогнат.

Поставянето на пациентите да лежат по корем, за да се облекчи напрежението върху белите дробове може дори да премахне нуждата от включването на болния към механична белодробна вентилация.

Лекарите вече знаят, че освен дихателната система, новият коронавирус атакува и сърцето, черния дроб, бъбреците и мозъка.

Като най-обещаващи лекарства за пациентите с Ковид-19 засега се очертават противовирусният препарат ремдесивир, стероидът дексаметазон и кръвна плазма от преболедували, които имат антитела срещу новия коронавирус.

Масовото подлагане на тестове и бързите резултати от тях помагат да се разтовари натиска върху болниците. От ключово значение за справяне с болестта е споделянето на информация между лекарите и здравните специалисти от цял свят. Освен това лекарите разчитат обществото да спазва добра хигиена, социална дистанция и да носи маски, за да се попречи на разпространението на заразата.

Все още обаче остават и много неизвестни около вируса. Най-значимите са свързани с това кое лечение ще е универсално и подходящо за всички пациенти, колко бързо лекарствата ще могат да достигат до всички. Освен това все още не е ясно за колко време се възстановяват пациентите с Ковид-19 и какви са дългосрочните последици от инфекцията.

"Щом най-важният урок, който сме получили от пандемията, е да обръщаме пациентите от гръб да лежат по корем вместо по гръб, значи сме далеч от намирането на лечение", казва Валъри Уенглър, шеф на медицинския център "Рехобот Маккинли" в Галъп, Ню Мексико.

Източник: БТА

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени