Най-възрастната жителка на Перник отбеляза своя 100-годишен юбилей! Баба Седевка не пие хапчета, не носи очила и няма нито ден болничен в живота си!

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 20.11.2018 | Прочитания 1124 | Брой коментари 0
19:12 20.11.2018

Най-възрастната жителка на Перник, баба Седевка Анева отбеляза своя 100 годишен юбилей. За щастливото събитие споделиха нейни близки пред сайта ни.

Перничанката Седевка Иванова Анева навършва 100 години на 20 ноември 2018 г. Справка в ЕСГРАОН показва, че към днешна дата това е най-възрастната жителка на град Перник.

Баба Седевка преживява със земеделска пенсия, работила е в селското стопанство, произхожда от най-стария пернишки род Коджовите от Варош. Отличничка в училище, в 8 клас е спряна да го посещава за да гледа по-малките си братя и сестри. Баща й Иван е работил като писар в община Перник.

През 1937 година на 19 годишна възраст се омъжва за Владимир Деянов Анев, който е измежду организаторите на стачката на пернишките миньори на 7 септември 1944г. По време на цялата антифашистката съпротива двамата са били ятаци, като в къщата им на улица „Голо Бърдо” в кв. Калкас при тях са се укривали голяма част от радомирския партизански отряд и нелегалните в Перник.

Имат 3 деца – Борислав, Виолета и Зоя, като за жалост Борислав и Зоя не доживяват да видят майка си на 100 години.

 Освен децата си баба Седевка има 6 внуци, 2 правнуци и един праправнук. Заобиколена от родственици и наследници тя отпразнува 100 годишнината си в един от пернишките ресторанти във вторник вечерта.

Интересен факт е, че столетницата не пие лекарства за кръвно и се радва на добро здраве за възрастта си и тънка фигура – за последните 10 години е посетила личния си лекар едва 2 пъти.  С годините слухът й е отслабнал, но с изключение на това е сравнително самостоятелна и се движи сама из къщата и в двора. Не носи очила. Никога не се оплаква от нищо, хапва от всичко, като обича сладкото и дори пийва и по малко ракия. Дължи дълголетието си на постоянен труд и няма нито един ден болничен отпуск през дългия си живот.

За активното си участие в антифашистката съпротива и за достойния си житейски път досега Седевка Анева получава поздравителни адреси и цветя за рождения си ден специално от председателя на БСП Корнелия Нинова, както и от областният съвет на БСП – Перник и председателя му Валентин Петков.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени