Най-студеното място на света - как живеят на -52 градуса

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 720 | Брой коментари 0
10:53 08.01.2019

Първите смелчаци, които се осмелиха да участват в маратона в най-студеното населено място, изтичаха десетки километри при -52 градуса. В първия по рода си маратон в Оймякон, село в Якутия, Сибир, участие взеха 16 души.

Екстремната надпревара се е провела в събота, а участие са заявили 19. В момента там е -45 градуса.

Участниците се състезаваха на пет разстояния: 5, 10, 20, 30 и 42 км. Никой обаче не избяга най-дългото разстояние. Според съобщенията най-младият участник е бил 21 години, а най-възрастният - 71 години.

Имало е и участници от Франция, Индия, Тайланд и Австрия. Когато стигат крайната си точка брадите и лицата на мъжете са покрити с лед, а миглите им са заснежени.

Най-студеното място на Земята е населено от 13 век.

В руското селище живеят около 500 души. Името му означава „вода, която не замръзва” и произтича от това, че там има минерален извор.

Хората в Оймякон се борят с много проблеми в ежедневието - замръзва мастилото в химикалките, зарядът на батериите пада много бързо, очилата се залепват за лицата на хората, миглите се заскрежават с излизането навън. В големите студове местните оставят автомобилите да работят непрекъснато, иначе няма да могат да ги запалят.

За да преживеят студа местните хора избягват модерните тъкани и вместо това носят мериносова вълна и животинска кожа, които са доказали, че са по-устойчиви от всичко, което хората могат да измислят в лаборатория.

Имат и специални диети. Те пият еленско и конско мляко, които съдържат нужни микроелементи, и ядат месо от вол, което забавя метаболизма и доставя на тялото достатъчно калории, за да се бори с температурите. При екстремно студено време, естествените защитни сили на организма бързо разрушават енергията и става трудно да се изпомпва кръв към сърцето./Вести бг

mycomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени