Най-препоръчителното време за пиене на кафе

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 427 | Брой коментари 0
14:52 02.11.2017

Много хора, които консумират кафе, не си задават въпроса какви са отношенията им с кофеина. Като повечето те се наслаждават на горещата напитка сутрин, тъй като това ги кара да се чувстват ободрени.

Знаете ли обаче кога е най-препоръчително да пием кафе?

Наскоро CNBC попита лекари и специалисти по хранене именно този въпрос. Под най-препоръчително време имаме предвид кога тялото най-ефективно абсорбира ценните вещества от кафето.

Определено ограничете кафето, когато се събуждате, казва диетологът Лаура Кипуло. Защо? Тъй като по това време тялото ни произвежда повече кортизол – хормона на стреса. Затова когато пием кафе сутрин, кофеинът стимулира покачването на нивото на кортизола, което впоследствие изсмуква енергията ни по-късно през деня.

Какво предлага Кипуло? Забавете консумацията на кафе с поне 3 часа.

„Насладете се на напитката, когато тялото произвежда по-малко кортизол, става дума за 3-4 часа след събуждане“, казва Лаура. Така, ако сте се събудили в 7 часа, времето за кафе е след 10 часа.

На свой ред д-р Маргарете Паянел споделя същото мнение. Тя потвърждава, че нивото на хормона на стреса е най-високо след събуждането. Освен това то пада след полунощ, карайки ни да се чувстваме сънени или уморени.

Кофеинът, подобно на адреналина, има стимулиращ ефект, но няма кой знае какво въздействие върху кортизола, разяснява Паянел. За да имате винаги достатъчно енергия, пийте кафе, когато чувствате, че такава ви липсва. Не е необходимо да броите часовете след събуждането.

Според диетолога и специалист по хранене Лиса Лисиевски най-препоръчителното време за консумация на кафе е следобед, тъй като тогава нивото на кортизола е най-ниско.

Заключение? След събуждане не е най-удачното време да изпиете своята първа доза кафе, освен ако не сте се събудили в 4 часа сутринта./ profit.bg

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени