Най-много македонци напират за българско гражданство

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 282 | Брой коментари 0
07:52 12.05.2018

Най-многобройни продължават да бъдат молбите за българско гражданство от Македония. Това каза пред журналисти след тържественото откриване на фолклорния събор „С България в сърцето“ вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от „Фокус”.

Йотова отбеляза, че е имало един период на блокиране и към момента се налага да бъдат уважени или отказвани молби за българско гражданство, подадени още през 2015 година, „което надминава всякакви законови срокове“.

Вицепрезидентът изрази надежда, че ще има промяна в трите закона в парламента – за българското гражданство, този за българите в чужбина и Закона за пребиваване на чужденците в България.

Кърпени през годините тези три закона имат текстове, които буквално си противоречат един с друг. Цялото това законодателство има нужда да бъде огледано изцяло не просто, за да се улеснява самата процедура, колкото да се направи по-прозрачна. Сега има съмнение особено за българите по произход, които подават молби, дали имат достоверни документи или не.

Йотова отбеляза още, че след признаването на българското малцинство в Албания през миналата година, което е безспорен успех за България, са зачестили молбите на албански граждани с български произход да получат наше гражданство. Илияна Йотова подчерта, че според нея крайно време е един от задължителните критерии при подаване на молба за българско гражданство да бъде владеенето на български език. Незадължителността на това към момента е „абсолютно недопустимо“, посочи вицепрезидентът./Факти бг

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени