Най-красивото метро в света!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 447 | Брой коментари 0
12:40 11.07.2017

Метрото на Стокхолм е дълго едва 68 мили и е далеч от най-дългото – в Шанхай то е 365 мили.

Но все пак за подземната железница в шведската столица могат да се кажат много суперлативи.

На първо място, то е познато като най-дългата арт галерия в света. И затова е считано за едно от най-красивите в света, пише Architectural Digest.

През 1957 г. компанията Stockholms tunnelbana (Метрото на Стокхолм) започва да кани различни артисти да декорират станциите.

Финландският художник Пер-Олов Ултвед първи рисува в станцията T-Centralen.

Други художници рисуват мозайките в тунелите.

Днес 90 от 100-те станции включват произведения на над 100 артисти, което означава само едно – фантастично пътуване в света на изкуството.

Това произведение на станцията на университета има 12 широки панела от плочки, посветени на природата и екологичните проблеми. То е дело на парижката художничка Франсоаз Шейн. Дъгата на станцията на стадиона е дело на Ено Халек и Ейке Паларп, посветена на олимпийските игри от 1912 г., които са се провели са близкия стадион.

На станция Kungsträdgården (Кралската градина) Улрик Самуелсон е изобразил растителност и елементи от палата Макалос от 17- век, който преди е стоял над мястото, където сега е метрото.Артистите Карл-Олов Бьорк и Андерс Аберг са нарисували станция Solna Centrum в червено – отново като апел към екологичните и социално-политическите проблеми.

Пред станция Högdalen Биргита Мюр е направила скулптури на гигантски лалета.В тунела Rissne Ролф Реймерс и Маделин Дрейнджър са изписали на ръка текстове и карти от човешката история с дължина 590 фута.Хелга Хенстен е нарисувала надписите по стените на станция Tentsa. В тунела към станцията на 18 различни езика е изписана думата „братство”, за да почете имигрантите.

Вдъхновен от приказките, Елис Ериксон и Гьоста Уолмалк са оцветили станция Hallonbergen с детски рисунки.Метростанция Tekniska högskolan разполага с големи додекаедрони (12-стенни кубове), висящи от вълнообразните тавани.

Станция Thorildsplan включва произведения на двама художници – Хък Хултгрен, който е създал изображения на слънчев релеф, и Ларс Архайнус, който покрива входа на метростанцията с изображения в пиксели. / economic.bg

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени