Надзирател разказа как може да се внесе оръжие в затвора

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 282 | Брой коментари 0
07:32 08.04.2018

„От 10 години сигнализираме отговорните институции за недостига на служители в местата за лишаване от свобода. Сигнализираме за недофинансирането на системата, за все по-зачестяващите нападения срещу служители" - това разказа пред NOVA надзирателят в Софийския затвор Ивайло Григоров, който е и шеф на синдиката на надзирателите.

"Във връзка с модерните европейски изисквания стават все по-облекчени режимите на лишените от свобода, което не е лошо, защото води до сваляне на напрежението в тях. За сметка на товаобаче нивото на техниката и охранителния състав са от преди 20 години”, коментира Григоров.

По думите му, ако имаше повече служители, нямаше да се стигне и до бягството от Софийския затвор: „Ако имаше повече служители, нямаше да ги гони началникът на социалните работници и чистачката, защото останалите служители са по постовете. Ако бяха тръгнали да ги гонят, трябваше затворът да остане без служители".

 „Единственото положително нещо от цялата работа е, че не сме на погребение на колеги след онзи ден. Колегите имат блестяща реакция. Мога да се обзаложа, че бягството не е станало чрез вътрешен човек”, допълни той.

И без вътрешен човек обаче доставката на всичко необходимо за затворниците става изключително лесно, признават надзирателите. Начините били три – през оградата, с дрон или в доставките с хранителни продукти. Затворникът можел да има почти всичко, което пожелае – от мобилен телефон, до наркотици. Шегата била, че само кораб не може да се вкара в затвора, защото няма достатъчно вода.

Надзирателите признават, че сред тях има и такива, които играят в комбина със затворниците. Ценоразписът за вкарване на телефон в килията, например, стигал 100 лева на парче. Само за една смяна по тази схема някои надзиратели си докарвали доходи, равни на заплатите им за цял месец. Но да вкарват оръжие, което да предадат в ръцете на затворник и след като самите те нямат право да носят пистолет, не граничело със здравия разум.

 „Полагаме неимоверни усилия да се борим с това. Не вярвам служител да внесе пистолет, защото той ще е първият застрелян с него”, на мнение е Ивайло Григоров.

 По думите му са външни правилата, които допускат особено опасни престъпници, осъдени за брутални престъпления, да изтърпяват наказанията си в режим, който е далеч от представите за строгост. „Миналата година по коледните празници убиха главен надзирател при добросъвестно изпълнение на задълженията, но тогава пак не беше интересно, защото няма престъпление от страна на служителя. Засрамени сме от българските граждани, обидени сме на нашия работодател, защото не се казва истинската причина за това, което се случва. А истината е именно липсата на хора и недостига на техническо обезпечение”, каза Григоров.

Надзирателите ще продължат със своите протести с искания за по-добри условия, увеличаване на числеността им и по-високи заплати. Следващият протест ще бъде веднага след празниците./Дарик

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени