Над 80 души ще пресъздадат битката при Брезник от Сръбско-българската война

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 252 | Брой коментари 0
08:02 09.11.2018

 Над 80 участници и стотици зрители се очакват в Брезник за първата възстановка на битка от Сръбско-българската война. Възстановката ще е на 11 ноември.

В боя при Брезник от 6 ноември 1885 г. българският отряд е разгромен от сръбската Моравска дивизия. Срещу силния съперник от българска страна се изправя Радомирският отряд, известен още като отряда на капитан Кисов, съставен от 1949 души. Макар битката край Брезник да е поражение за българите, тя помага за победата в Сливнишкото сражение и допринася за изхода от войната в полза на България.

Обновен е надписът на морената, поставена в памет на събитията от Сръбско-българската война, а преди няколко дни ученици от местното училище са засадили цветя и храсти около паметника.

Местната администрация е предвидила паркинг за автомобили и безплатен превоз за възрастните хора.

Събитието ще започне с отдаване на почест и поднасяне на венци и цветя на паметника на героите от 2-ри пехотен Струмски полк. Монументът е издигнат в Градската градина в Брезник. Самата възстановка ще бъде в местността "Чурек" в лесопарк "Бърдото".

На обяд ще бъде раздаден курбан по повод Архангеловден, на който се отдава почит на всички загинали във войните и на свети Мина./Новини бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени