mycomputer.BG

Над 70 богати държави търсят ваксина против коронавирус

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 93 | Брой коментари 0
07:46 16.07.2020

Над 70 богати държави са се включили в глобална инициатива за създаване на ваксина срещу коронавируса, която има за цел да гарантира, че спасителната субстанция ще бъде разпространена по справедлив начин по целия свят. Това обаче е допълнителен коз за тези държави, защото те ще имат възможност да купят повече ваксини и да се запасят с тях, съобщават от Асошиейтед прес.

Те се позовават на изявление откъдето са съобщили, че 75 страни са заявили желание да се присъединят към новата инициатива "Covax" заедно с още други 90 държави, които се надяват да получат ваксините като дарение поради неголемите си финансови възможности, пише "Монитор".

Миналия месец "Gavi" се обърна към страните донори, на които рекламира плана за ваксината срещу Covid-19 като "застрахователна полица" за богатите страни, които вече са сключили сделки с производителите на лекарства за експериментални ваксини срещу коронавируса.

От "Gavi" поясняват, че всички страни ще получат достатъчно, за да покрият нуждите на 20% от своето население, включително и богатите държави, които могат да са си осигурили и запаси. От Алианса посочват, че онези страни, които са се презапасили, ще бъдат насърчавани да даряват на другите по-бедни държави, но без да бъдат притискани и това да се смята за някакво задължително изискване.

"За по-голямата част от страните подписването на глобалния план означава, че ще получат гарантиран дял ваксини - независимо дали могат да платят за тях или не. Те просто няма да останат да чакат на опашката" - обясни изпълнителният директор на "Gavi" Сет Бъркли.

Към момента в редица страни се работи по създаването на ваксина срещу коронавирусната инфекция. Великобритания, Франция, Германия и САЩ вече са поръчали стотици милиони дози, преди още да е доказано, че ваксината ще има ефект върху коронавируса.

Срещу плана се чуват и критични гласове. Те почиват на разбирането, че като се предлага на богатите страни да си купят повече ваксини, те не само ще го направят, но без всякакви последствия ще натрупат големи запаси от все пак ограничения брой ваксини срещу опасния вирус.

Изпълнителният директор Сет Бъркли увери скептично настроените, че Алиансът ще разговаря с богатите държави и ще предложи възможни решения.

Към момента 165-те държави, изразили желание да се включат в глобалния план представляват около 60% от населението по света. Алиансът има за цел да събере 2 милиарда долара за закупуване на ваксини срещу COVID-19./Днес бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени