Над 25 милиона лева е сумата, която се усвоява в Пернишко по програма "Региони в растеж"

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 13.03.2019 | Прочитания 132 | Брой коментари 0
07:23 13.03.2019

Над 25 млн.лв. ще бъдат инвестирани в област Перник по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Средствата са разпределени към 11 проекта от социалната, образователната инфраструктура, градска среда, транспорт, административни и жилищни сгради. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на граждански диалог на тема „Европа в нашия дом” в Перник. Тя посочи като добри примери изграждането на Парка на предизвикателствата в местността „Войниковец“, благоустрояване на кв. „Тева“ и обновяването на моста над р. Струма при ул. „Струма“ по проект „Подобряване на градската среда на град Перник“.

„Общо по проекта за подобряването на градската среда на Перник бяха осигурени над 4 млн.лв. Друг пример е проекта за изграждане на социални жилища за 100 души в кв. „Тева“, за който са осигурени по програмата 1 830 000 лв.“, отбеляза министърът на регионалното развитие и подчерта, че по ОПРР 2014 – 2020 предстои бъде извършен основен ремонт и въвеждане на енергоспестяващи мерки на Районен младежки дом в кв. „Мошино“. Като част от Инвестиционната програма на Община Перник бяха реконструирани и ремонтирани ЦДГ „Изворче“ и ОДЗ „Миньорче“, отбеляза министърът. Тя представи най-важните проекти, които Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще реализира през настоящата година, сред които изграждането на магистрали, важни първокласни пътища, ВиК проекти и др.

„За миналата година по програмата на АПИ за текущ ремонт и поддържане в областта са вложени почти 3 млн.лв. Изкърпени са над 45 км настилка на редица републикански пътни участъка. Предстои основен ремонт на третокласния път Рударци – Кладница в участък от 9 километра“, заяви министър Аврамова и посочи, че вече има стартирана обществена поръчка за него.

В срещата участие взеха още кметът на Община Перник Вяра Церовска, областният управител и лидер на Жени ГЕРБ Ирена Соколова, народните представители Красимир Велчев и д-р Александър Александров, кметове и председатели на общински съвети от областта, представители на бизнеса и неправителствения сектор.

"Европейските проекти са тези, които дават нови възможности и ние ще направим всичко възможно да се възползваме максимално. В момента текат процедури за изграждането на 2 нови кръгови кръстовища в града. Друг важен проект, който предстои да бъде реализиран е Пътен възел Марина бара. Това са проекти, които ще стимурират развитието на Перник. Чрез тях ще се подобрят транспортните и икономическите ни връзки със столицата, което е от полза и за двата града", заяви кметът на Перник Вяра Церовска.

Красимир Велчев поиска и получи уверението на министър Аврмова, че до есента ще стартират строително-монтажните работи по изграждането на кръгово кръстовище в квартал „Изток“.

Д-р Александър Александров беше категоричен, че солидарността е един от водещите принципи в ЕС и наша стратегическа цел е да се възползваме по най – ефективният начин от нея.

По-рано през деня министър Аврамова присъства на откриването на обновената сграда на Община Перник. Реновирането е финансирано от Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. В сградата се помещават 7 институции и работят над 300 служители, обслужващи над 100 000 жители от цялата област.

ГЕРБ

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени