Над 200 души са новорегистрирани с ХИВ през 2017-а

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 245 | Брой коментари 0
09:08 01.12.2017

С 230 души са се увеличили заразените с ХИВ лица у нас спрямо миналата година. 88% от новорегистрираните случаи са се инфектирали по сексуален път показват последните данни на здравното министерство, изнесени в навечерието на Световния ден за борба със СПИН.

Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от този на новозаразените жени.

 Над 200 души са новорегистрирани с ХИВ през 2017 г., с което общият брой на серопозитивните у нас нараства до 2694 души, сочи информацията на министерството.

 Най-засегната от коварния вирус в България е възрастовата група между 30 и 39 години, а най-голям процент от заразените през последната година са се инфектирали по сексуален път.

 52% от новите случаи са мъже, съобщили за хомосексуален контакт, 36% са се заразили посредством хетеросексуален контакт, а 18% са инжекционно употребяващите наркотици.

Най-младият ХИВ позитивен пациент у нас е на 20 години, а най-възрастният - на 67.

Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите градове, като водеща тук е столицата с 91 лица. Следват областите Пловдив - 22 лица, Варна - 18 лица, Плевен - 9 лица, София област - 7, Бургас - 4 лица и единични случаи в останалите области.

 От здравното министерство припомнят, че прилагането на безплатната антиретровирусна терапия удължава живота на пациентите, подобрява имунния им статус и качеството им на живот./Дарик

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени