mycomputer.BG

Над 100 тона пилешко със салмонела у нас

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 226 | Брой коментари 0
07:54 06.12.2019

Над 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша е достигнало българския пазар. Информацията беше потвърдена от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Голямата част от месото е било предназначено за преработватели, които допълнително работят с него – обработват го топлинно или се влага в колбаси. Има и месо, което вече е стигнало до трапезата на българина.

България е разбрала за заразеното пилешко през европейска система за бързо оповестяване. Последният сигнал от Агенцията по храните са получили на 2 декември.

Колко общо пилешко със салмонела е влязло в България не е ясно, колко е продадено от Агенцията също не знаят. От началото на годината има общо 16 сигнала за пилешко месо със салмонела от Полша. Като само за около месец е имало 10 случая на пилешко със салмонела на българския пазар от един и същи доставчик.

От Агенцията обясняват, че ако месото бъде обработено топлинно, при температура по-висока от 70 градуса – опасност вече няма. От БАБХ обявиха, че засилват проверките на месото от този производител, което идва в страната ни. Всички пратки ще бъдат подложени на лабораторен анализ за салмонела. Първото предупреждение за заразеното месо у нас е получено през март, а до края на октомври нотификациите са станали 6. От края на октомври до момента са получени още 10 съобщения по системата.

Във всички нотификации за месец ноември е засегнат един полски производител. Всяка нотификация се отнася за конкретни партиди. Получатели в България са различни компании, които се занимават с преработка и търговия, съобщават от БАБХ.

„Реално има хора, които са купили това месо, защото нотификациите не пристигат в деня на производство на месото. Нотификациите пристигат при нас значително по-късно и има един период на реализация на всяка храна. Това е един период на търговия, който по никакъв начин не може да бъде спрян”, допълва д-р Стоева. От началото на годината близо 500 души са се разболели от салмонелоза. Толкова са били и през миналата.

Болестта е по-опасна за малките деца, а симптомите й са температура, отпадналост, гадене, повръщане, диария. Заради честите проблеми с производителя от Полша от Агенцията по храните ще взимат проби от всички негови пратки. По всички случаи са предприети мерки незабавно след получаване на информацията, че България е засегната страна. В рамките на 24 часа се извършват проверки на място в обектите и се прави пълно проследяване на засегнатите партиди. Уведомяват се и всички клиенти, закупили от тях. И се възбраняват количествата, налични на пазара. В предприятията, преработили замърсена суровина допълнително се извършват почистване и дезинфекция.

Други засегнати държави-членки на ЕС са Белгия, Италия, Германия, Холандия, Дания, Ирландия, Латвия, Литва, Естония, Финландия, Хърватска, Чехия, Франция, Словакия, Великобритания, Румъния, Унгария, Норвегия, Словения, Австрия, Испания, Гърция, Кипър./Монитор бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени